4 знака, че може би ще бъдете уволнени (и още 4, че опасенията ви са неоснователни)

StockSnap_XLMUHKTSJ1

Понякога се случва професионалният ви опит да ви срещне с мениджъри, които сякаш правят всичко възможно, за да вгорчат живота на служителите си и да ги накарат да напуснат сами, вместо да ги уволнят. Разбира се, не са много фирмите, които биха си позволили да следват подобна стратегия, защото загубите са и за двете страни, но са достатъчно на брой, за да бъдете подготвени.

Когато уволнението се задава, е добре да усетите накъде духа вятърът, за да сте в позиция да реагирате по най-подходящия начин. Ето 4 знака, които биха ви показали, че вашият пост ще бъде овакантен, и още 4 знака, че фантазията ви е развинтена и трябва да се отпуснете. Внимателната преценка на ситуацията ще ви помогне да се ориентирате в нея.

  1. Внезапно шефът ви започва да общува с вас само писмено

Когато всичко се излага само в писмен вид, това може да задейства червената ви лампичка. Ако кореспонденцията между вас и ръководителя ви се осъществява само писмено и другата страна държи да документира и най-малките подробности в работния процес, това е повод да се замислите за посоката, в която се движите.

В такъв случай уверете се, че архивите ви показват като професионалиста, който наистина сте. Освен това актуализирайте CV-то си възможно най-бързо.

Признаци, че просто сте параноични

Разбира се, напълно достоверно звучи някои мениджъри да използват имейла като основно средство за комуникация. Други имат склонност към микромениджмънт и изпращат детайлни съобщения, за да са сигурни, че всичко е ясно и под контрол. Ако няма промяна в тона или в честотата на съобщенията, нямате основание да се тревожите.

  1. Отстраняват ви от работата по определени проекти

Един ден сте централната фигура в работата по даден проект, а на следващия сте заменени без никакво обяснение. Когато работодателят ви започне да пренасочва вашите задачи към някой друг, без да ви даде логична обосновка, това може да е знак, че подготвя отдела за вашето напускане. Обмислете да обсъдите ситуацията, като се стараете тонът ви да бъде конструктивен.

Признаци, че просто сте параноични

Възможно е да е необходимо уменията и вниманието ви да бъдат насочени в друга посока, тогава преходът е напълно логичен. Може би екипът се нуждае от усилията ви за изпълняване на задачи, които са по-високоприоритетни. А може би шефът ви осъзнава, че сте твърде натоварени и се опитва да ви освободи от задълженията, които не са водещи.

Не пренебрегвайте промяната на работното си място, ако сте отстранени от проекти, по които сте работили, но не бързайте да си правите изводи, преди да сте погледнали ситуацията от всички ъгли и да сте установили какви са причините.

  1. Наложен ви е план за подобряване на ефективността/нов изпитателен срок

За никого не е особено приятно да чуе, че се нуждае от подобряване на ефективността на работното си място. Сякаш да му кажат, че не си върши работата както трябва. Но има разлика между желанието резултатите от работата ви да бъдат подобрени и принудителното ви назначаване на нов изпитателен срок, например.

Ако не усещате подкрепа за постигане на заложените цели и мислите, че условията, които са ви поставени, са по-скоро срещу вас, помислете за алтернативен план за изход от положението, дори това да означава напускане.

 Признаци, че просто сте параноични

Някои фирми успешно използват подобни планове, условия и изпитателни срокове, за да дадат тласък на служителите си и да подобрят продуктивността им, като наистина вярват в тяхната способност да се справят.

Ако сте поставени в такава ситуация, не си мислете най-лошото, не предполагайте, че се опитват да ви изгонят. Насочете вниманието си към това дали има прозрачност в тези действия и дали усещате подкрепа. Ако целите са ясни, постижими и измерими, мобилизирайте се, за да покажете какво можете.

  1. Изведнъж хората започват да се държат странно или потайно, когато сте наблизо

Понякога намеренията на работодателя да ви освободи може да станат достояние на колегите ви, преди вие да научите. Колкото и да е непрофесионално, се случва. Слуховете, клюките, шушукането и странното поведение на членовете на екипа, когато сте наоколо, създават неприятна атмосфера на подозрения.

Признаци, че просто сте параноични

Не бива да се поддавате на ефектите от подобно поведение и да ставате твърде подозрителни.  Това са знакът, който е най-неясен от четирите изброени и е най-трудно да прецените дали онова, което се крие зад чуждото поведение, е вашето уволнение. Не залагайте на тази карта. Хората са си хора. Всички сме емоционални, имаме лични проблеми – семейни, здравословни, всякакви. И когато сме изправени пред изпитание, със сигурност поведението ни по време на работа също се променя.

Недейте да мислите, че вие сте причината за странното поведение на колегите ви, освен ако не сте забелязали рязка и многозначителна промяна в него.

Уволнението е сред най-неприятните преживявания, но може да стане още по-неприятно, ако се стовари на главата ви като гръм от ясно небе. Анализирайте ситуациите, в които сте поставени, за да си дадете възможност да планирате следващите си ходове.

Свързани публикации