4 знака, че не сте създадени за работа от 9 до 5

StockSnap_8NUXGZOM1G

Обществото е устроено така, че повечето от нас са възпитани да се съобразяват с определени очаквания: да получават отлични оценки в училище, да си намерят прилична работа и да бъдат щастливи от това.

Проблемът е, че за някои хора тази формула не носи никакво удовлетворение. Нещо повече, рамките ги карат да искат да излязат извън кожата си или да избягат от скучните си задължения, скубейки косата си.

Какви са знаците, че вие сте сред тези хора, че не сте създаден за стандартния кариерен път и за работно време от 9 до 5? Ето 4 от тях, описани от Jenny Foss – стратег по въпросите, свързани с кариерата, и специалист по подбор на персонал.

1. Когато сте в офиса, се чувствате като в клетка

Понякога не става дума за недоволство срещу властта. За хората, които не са скроени за традиционна работа, безкрайните редици от бюра предизвикват желание да избягат от сградата с крясъци.

Дори човек да се впечатли от добре изглеждащите важни хора в началото на кариерата си, ако тази среда не е за него, съвсем скоро се опитва да си намери извинение да се измъкне от нея. Само няколко години са достатъчни за онези, които се нуждаят от свобода и пространство.

Какво да направите, ако се чувствате като в капан

Ако работата ви наистина изисква да стоите на едно място и да се взирате в монитора по цял ден (и ако всъщност нямате нищо против самата работа), можете да обмислите да преговаряте, за да работите от разстояние поне един-два дни на седмица.

Ако за работата ви не е наистина задължително да прекарвате целия ден на едно място, започнете да планирате поне едно или две излизания от офиса всеки ден.

Монотонността може да прекърши и най-светлия дух. Намерете начин да разчупите модела и да се разнообразите. Ако няма измъкване от офиса, проучете кои са начините да смените полето си на дейност, така че да съответства на желанията ви.

2. Не обичате да имате регулирани работни часове (и режим на живота)

Подобно на чувството, което ви създава малкото затворено пространство, задължението да отивате и да си тръгвате от работа по едно и също време всеки ден ви носи усещането, че нямате думата в кариерния си живот. А да нямате думата ви кара да искате да избягате.

Какво да направите, ако ненавиждате работното си време

Много длъжности изискват да се съобразявате с работни смени. Ако и вашата е такава (и ви влудява), обмислете възможността за друга длъжност или поле на дейност. Фирмите, в които работният процес е организиран на смени, се нуждаят от хора, работещи по график. Това няма как да се промени.

Невинаги обаче случаят е такъв. Ако наложеното работно време е произволно избрано по аналогия с други фирми – такова е, защото е общоприето да се работи тогава, без да има друга причина, предложете на шефа си да проверите колко повече ще постигнете с нестандартно работно време.

Разбира се, трябва да бъдете внимателен с този подход. Ако сте добър в работата си, следвате определена стратегия и не сте твърде настоятелен, е възможно хората, от които зависи промяната, да ви чуят и да я одобрят.

3. Таблиците ви влудяват

Има хора, които са изключителни в това, което правят, и обичат работата си, но ненавиждат цялата бумащина, свързана с нея – графиците, изчисленията, таблиците, отчетите и т.н.

Има професионалисти – учители, лекари, търговци и много други, които се ужасяват от мисълта за документацията, която се налага да попълват всеки ден. Въпреки това е важно някой да свърши и работата зад сцената.

Какво да направите, ако ненавиждате бумащината

Независимо дали се тревожите за документацията (или технологията, която трябва да използвате, за да я попълните), или се дразните, че изобщо трябва да се занимавате с това, реалността е, че няма да изчезне от само себе си.

Каквото и да работите, в която и фирма да сте служител, дори да работите за себе си, пак ще ви се налага да правите отчети, да документирате случващото се, да въвеждате данни и да правите изчисления.

Ако наистина ненавиждате тази дейност, обмислете дали сте в позиция да я делегирате, да я възложите на външен човек или фирма, да помолите за помощ, за да се освободите поне от някаква част от тежестта. Ако това, което ви притеснява, е технологията, пристъпете към необходимото обучение.

4. Не понасяте някой да ви казва какво да правите (който и да е той)

Никой не обича неразумните и раздаващи нареждания шефове, но ако традиционната кариера не е за вас, това чувство към авторитета е доста по-силно.

Ако се ядосвате, когато трябва да отидете на среща, на която не искате да присъствате, или когато се налага да работите по проект, който според вас не е сред приоритетите, това е предупредителен знак. А ако сте още по-крайни – не мислите, че трябва да пристигате на работа точно навреме или да искате позволение да излезете в отпуск, то тогава е пределно ясно, че работата от 9 до 5 не е вашето нещо.

Какво да направите, ако имате проблем с авторитета

Ако мразите да отговаряте пред когото и да е, това е индикатор, че е най-добре сам да сте си шеф. Дали такъв сценарий е възможен? Това е друг въпрос. Понякога напускането е безразсъдно. Но ако наистина ненавиждате да работите по нечии чужди правила, помислете как да изкарвате прехраната си като човек, който сам определя дневния ред.

Дори цял живот да сте слушали, че формулата за успех задължително включва работа от 9 до 5, това просто не е вярно. Не губете време далеч от по-приятната за вас алтернатива. Намерете стратегическо решение за предефиниране на сегашната ви професионална роля, потърсете друга или си създайте своя собствена, като се ръководите от водещите си качества. Животът е твърде кратък, за да го прекарате по начин, който ненавиждате.

Свързани публикации