5 финансови решения за 2016

5 финансови решения за 2016

С новата година идва и нова възможност да сложите финансите си в ред. Двата най-добри съвета, които можете да получите, са доста тривиални: „спестявайте повече“ и „харчете по-малко“. Ако трябва да сме честни обаче, е далеч по-лесно да се каже, отколкото да се постигне на практика. Според специалистите в сферата най-полезните стъпки, които можете да предприемете през 2016, за да се погрижите оптимално за финансовите си дела, са следните.

  1. Изплатете дълга си

Винаги е добра идея да го направите. Знаете го и няма нужда да ви се напомня. В случая важното е да отбележите, че прогнозите са за увеличаване на стойностите на годишните проценти по разходите (ГПР) по много кредити в световен мащаб. Това означава, че е възможно задълженията да ви излязат по-скъпо, отколкото сте предполагали. Най-добрата стратегия е да приоритизирате погасяването според лихвата им, казват финансовите анализатори.

  1. Създайте си фонд за спешни случаи

Това е част от тривиалното, но полезно решение „спестявайте повече“. Имайте предвид, че един ден животът ни се усмихва, но на следващия може да не е в настроение. Подгответе се за непредвидени ситуации, както и за справяне с разходите за известно време, в случай че загубите работата си (случва се и на най-добрите).

Специалистите съветват да заделите настрана сума, равняваща се на разходите ви за период от три до шест месеца. Разбира се, стойностите в уравнението се променят в зависимост от ситуацията, в която се намирате. Ако сте необвързани и разчитате само на себе си, разумният план е да спестите за възможно най-много време. Ако сте семейни и източниците на доходи в домакинството ви са поне два, можете да си позволите да спестите за по-кратък срок.

  1. Увеличете пенсионните си спестявания

В България повечето хора разчитат основно на задължителното пенсионно осигуряване. Експертите обаче препоръчват да заделяте пари извън тази сума. Ако не можете да направите драстични промени и да спестявате много повече за спокойни старини, действайте постепенно, като увеличавате размера на сумата с 1-2% на месец.

  1. Направете оценка на инвестиционната си стратегия

Началото на новата година е добър момент, за да направите равносметка на инвестициите си, ако имате такива, и да се уверите, че целите ви са поставени в съответствие с възможните рискове. Също така се уверете, че знаете точно в какво инвестирате. Оказва се, че много инвеститори всъщност не знаят.

  1. Прегледайте покритието на застраховката си

По-голямата част от хората у нас все още се сещат за застраховки едва когато бедствието – лично, природно, социално, почука на вратата. Разумната последователност на действията е друга. Ако 2015 г. ви е донесла големи промени в живота – брак, развод, деца, и вече сте сключили застраховка, назрял е моментът да преосмислите нейното покритие, както и бенефициентите.

Въобще, управлението на личните финанси е една доста мъчителна тема за повечето хора, но е факт, че игнорирайки я, ние не само не я „решаваме“, а дори напротив – дългосрочно си създаваме сами трудни ситуации. Ако обаче си поставите за цел да харчите по-малко и да заделяте повече, въпрос на усърдие и целеустременост е да се справите с дългосрочните финансови задачи. Всичко това зависи само от вас. 

Свързани публикации