5 „истини“, в които трябва да престанете да вярвате, за да стигнете до мечтаната кариера

Вероятно много ваши близки ви призовават да следвате мечтите си. Звучи чудесно като съвет, но дали ви е необходим единствено абстрактен ентусиазъм? Превърнете мечтите в цели и започнете да действате днес. Изгледайте това 6-минутно TED Talk видео, за да разберете кои са 5-те „истини“, в които трябва да престанете да вярвате, за да стигнете до мечтаната кариера.

  1. Вярата в мигновения успех

Знаете историята: технологичен гений, който една нощ от нищото създава приложение и печели купища пари. Ако смените гледната точка обаче, ще видите, че вероятно този човек е автор на 30 други приложения и е учил в продължение на поне 20 години от живота си, за да придобие магистърска или докторска степен и да стане специалист в своята сфера. Успехът за една нощ винаги е резултат от всичко, което сте постигнали в живота си до този момент.

  1. Вярата, че някой друг ще ви даде отговорите за вашия собствен живот

Около вас има много хора, желаещи да помогнат – семейство, приятели, бизнес партньори. И всички те имат мнение за това по кой път трябва да поемете. Истината е, че въпреки добрите намерения нито един от тях не може да влезе във вашите обувки. Нито един от тях не е поставен в ситуациите, в които вие се намирате. Нито един от тях няма отговорите за вашия живот.

  1. Решението да успокоите топката, когато растежът е гарантиран

Животът ви се развива чудесно, събрали сте страхотен екип, получавате отличен приход от бизнеса си и всичко е готово. Решавате, че е време за почивка. „Добре“ никога не е достатъчно. Когато бизнесът ви се разраства, следва да работите по-усърдно от обикновено, за да постигнете по-големи успехи.

  1. Убедеността, че вината е в някого другиго

Постоянно чуваме хората да се оплакват, че не са имали шанс да демонстрират потенциала си, защото някой друг не им е дал възможност. Най-често става дума или за отказано финансиране, или за неуспех при подбиране на персонал, или за лоши условия на пазара (или друга висша безразлична сила). Във всеки случай обаче едно е сигурно – винаги има какво да подобрите, за да се представите по-добре: бъдете по-убедителни по време на срещите с инвеститори, за да спечелите финансиране, предложете по-добри условия за работа, за да привлечете по-добри специалисти, подобрете качеството на продукта, който предлагате, за да го продадете по-лесно и т.н. Търсете вината първо в себе си и бъдете отговорни за сбъдването на мечтите си.

  1. Вярата, че единственото, което има значение, са самите мечти

Онова, което наистина има значение, е пътят към осъществяването на целите ви, а не постигането на успеха. Ако живеете само за момента на сбъдването на мечтата и мислите, че това ще ви донесе неподправено щастие, трябва да знаете, че този момент е много кратък. Наслаждавайте се на всяка своя стъпка, това е най-доброто, което можете да направите. Когато сте на прав път, отпразнувайте го. Когато се препънете, използвайте грешката, за да обогатите опита си.

Свързани публикации