5 лесни начина да управляваме и пестим времето си

И най-продуктивните и организираните от нас разполагат винаги и само с едни и същи 24 часа на ден. Колкото и да ни се иска, няма откъде да откраднем малко допълнително време – просто времето е лимитиран ресурс. Повечето заети хора обаче не спират да се оплакват, че не им стига времето за всичко. А тъй като „времето е пари“, оказва се, че проблемът е сериозен.

Какво може да се направи по въпроса? Както казахме, времето е ограничено и очевидно няма откъде да вземете часове на заем. Ако погледнете на ситуацията от гледна точка на уравнението „време=пари“, могат да ви хрумнат някои решения. Когато не ви стигат парите, а по някаква причина нямате начин да изкарвате повече, кое е най-логичното решение? Очевидно, да харчите по-малко. Да елиминирате онези разходи, които не са ви наложителни. Ако се върнем към времето, вариантът е ясен – има дейности, в които изразходваме повече време от необходимото. Ако „изчистим“ алгоритъма, по който процедираме ежедневно, можем да спестим така необходимото ни време и да го инвестираме в задачите, които са наистина важни и приоритетни. Ние сме единствените мениджъри на времето си и от нас зависи да управляваме рационално и ефективно този оскъден ресурс. Следните съвети могат да бъдат от полза, ако искаме да сме по-ефективни и по-малко стресирани.

Източник: unsplash.com

Източник: unsplash.com

Преценете къде губите излишно време

Принципът е като при финансовия бюджет. Ако ви трябват повече пари, преценявате къде харчите излишно и режете съответното перо. Е, и с времето е така.

Ако сте достатъчно дисциплинирани, направете си списък с всички дейности от деня, но наистина всички и после си записвайте честно в един тефтер по колко време сте отделили за тях в течение на следващите седмици. Ще се удивите колко много време прекарвате във Фейсбук или по безсмислени сайтове. Или в други несериозни занимания. Ако вкарате тези дейности в определени рамки и си позволявате само по определено количество минути дневно да ги извършвате, внезапно ще ви се освободи времеви ресурс за по-важни задачи.

Ограничете времето за мейли

Повечето хора получават твърде много мейли. Голяма част от тях са боклук, но те пак им отделят време. Мейлите изглеждат безобидни, но като ги сумирате ще видите, че отделяте за тях често твърде много време. Ограничете тази злоупотреба.

Разбира се, горният съвет е само най-общ. Деловите мейли заслужват цялото ви внимание, при това, без голямо отлагане. Затова, гледайте да не изхвърлите и бебето, заедно с мръсната вода.

Планирайте

Добре е човек да има план. Поне, в повечето житейски ситуации. Не случайно е създадена англоезичната максима, която на български звучи приблизително така: „Провалът в планирането означава планиране на провала“.

Можете да опитате с план за деня – всичко, което искате да направите. Ще се сбъдне ли планът ви изцяло? Вероятно не. Затова, планирайте, но с необходимата доза гъвкавост. И е добре да си поставяте конкретни цели. Конкретна цел е „Да науча 50 нови думи в курса по английски“. „Да науча по-добре английски“ е крайно неконкретна цел и не върши работа.

Ако не успеете да свършите всичко, не се ядосвайте – и утре е ден.

Източник: freegreatpicture.com

Източник: freegreatpicture.com

Правете по едно нещо

Ако горната препоръка ви е ядосала и ви е накарала да си кажете „А, не, аз съм добър в многозадачен режим“, трябва да ви разочароваме. Не сте. Почти никой не е добър в правенето на няколко неща едновременно. Съвсем неотдавна екип от психолози го установи по много категоричен начин и стигна до извода, че дори и най-малкото разсейване (в рамките на няколко секунди) води до огромно количество грешки и сериозно понижена ефективност в основната задача.

Затова, ако искате да свършите една задача добре, навреме и без стрес, работете само по нея. Вярвайте – многозадачността е само палиативно решение, когато нямате друг избор.

Не се занимавайте с офисна политика

В почти всеки офис има хора, които са клюкари, сплетници и офисни политици. Те знаят всичко, разказват клюки, създават дрязги, правят малки коалиции… Не се забърквайте с тях. Първо, винаги ще ви забият нож в гърба, когато им е удобно, второ, ще се оплетете в нечистоплътни игрички и трето, което за целите на този списък е най-важно – ще си загубите времето. Тези индивиди са голямо „губи-време“ и само ви разсейват. Не им играйте по свирката.

Управлението на времето е изкуство. Ако помните, че имате ограничен отрязък за всичко и съблюдавате горните правила обаче, ще имате в ръцете си повече от лимитирания ресурс време. И ще можете да го ползвате смислено, ще избегнете излишния стрес и ще се чувствате господари на… времето си. Наистина зависи от вас.

Свързани публикации