5 малки неща, които можете да направите, за да подобрите презентационните си умения

5 малки неща, които можете да направите, за да подобрите презентационните си умения

Говоренето пред публика, твърдят специалистите, е умение, което можете да развиете, а не даденост, с чието присъствие или отсъствие трябва да се примирите. Всичко се свежда до опит, самоконтрол и разбирането на някои базисни правила, които е нужно да имате предвид всеки път, когато презентирате. Днес това важи за всички – както за мениджъри, и бизнес лидери, така и за служители (които трябва да представят „брийф“ на месечната си работа, например) и за още много сфери, които са извън корпоративните среди. Всички ненавиждат досадните, зле структурирани и скучно поднесени представяния, а в наши дни добрата презентация е един от най-ключовите методи за бързо, убедително и ясно представяне на проект, идея и т.н. На следващите редове ще намерите няколко основни, но важни съвета, които никога не трябва да забравяте по време на презентация.

  1. Не бързайте

Често се случва – дали от притеснение, дали от нуждата да се поберете във времето, дадено за представяне – да говорите супер скоростно, сякаш преследвате норматив, дори без да си поемате въздух. Бъдете спокойни – никой не ви гони и определено е позволено да дишате между изреченията. Нещо повече – правейки кратки паузи оставяте възможност на аудиторията ви да чуе и осмисли това, което току-що сте казали, а не да се прехвърля директно в следващата ви, бързо течаща мисъл. Така ще ангажирате вниманието на слушателите си по-силно, а самите вие няма да се чувствате като на маратон.

  1. Не говорете тихо

Това е генерален проблем, който, повярвайте, изключително много дразни вашата публика. Колко пъти самите вие сте присъствали на събитие, на което презентаторът отказва микрофон понеже смята, че говори достатъчно силно и без него, но всъщност от средата до края на залата не се чува нищо. Затова, колкото и да ви е неприятно да използвате микрофон, насилвайте се да го правите винаги, когато такава техника е налична. И по възможност – не дръжте микрофона на половин метър от лицето си, нито пък на един сантиметър от устата си. Ако пространството няма подобна озвучителна техника, преценете броя на хората и големината на залата и се старайте да говорите възможно най-силно, бавно и отчетливо, за да не отиде презентацията – както се казва – в „трета глуха“.

  1. Не четете текста си и още по-малко – слайдовете си!

Бъдете сигурни, че това е най-големият ужас за публиката – човек, който не вдига лице от текста пред него или постоянно се обръща да чете изписаното върху слайдовете на своята презентация. Ако сте подготвили PowerPoint презентация и тя се прожектира, значи изписаното е видимо за публиката и няма нужда да им го четете на глас – това са базисни маркери за ориентация, които нямат нужда от допълнителен акцент. А текстът пред вас е само за деликатно припомняне на нещо, което изведнъж е изхвърчало от главата ви (на всеки се случва). Упражнете колкото е нужно своята презентация преди да я изнесете и запомнете всичко важно, което трябва да кажете, а нека листът пред вас да бъде решение за крайни ситуации.

  1. Избягвайте скучни слайдове

Ако се наложи поне веднъж по време на вашата PowerPoint презентация да кажете „Да, тук текстът е повечко, шрифтът е малък и не се вижда – нека ви го прочета!“ значи сте загазили здраво. Стените от текст трябва да се избягват на всяка цена. Слагайте ясни, ударни и привличащи вниманието изречения, които да играят ролята на остроумни обобщения или да илюстрират накратко това, за което вие говорите точно в този момент. Използвайте интересни визуални материали, забавни картинки – не се притеснявайте да се шегувате. Това ще приповдигне настроението на публиката, ще обостри вниманието и интереса им и така наистина ще чуят важните неща, които казвате.

  1. Не пропускайте подготовката

Много хора се успокояват, че това, за което ще говорят, им е позната тема. Нахвърлят няколко слайда, една страница текст, който да стои пред тях и приготовленията им приключват дотук. И когато се озоват пред аудиторията изведнъж осъзнават, че нямат структура, презентацията е зле подредена, а паметта им блокира и това, което са смятали, че могат да изпеят като детска песен, изведнъж изчезва. Не се оставяйте на този произвол. Пригответе детайлно структурата на своята презентация; нещата, които ще кажете и реда, в който ще ги представите. Накрая упражнете всичко това – най-добре пред ваш близък, но ако не – и огледалото би свършило работа. Чак когато се почувствате напълно уверени в представянето си и това, което трябва да кажете, върви гладко и е дълбоко залегнало в главата ви, значи сте готови. Разбира се, всичко това не означава, че не може да импровизирате на място и да реагирате според ситуацията. Но е важно да имате добре разработена основа, върху която да стъпите със спокойствие.

Свързани публикации