5 меки умения, които трябва да развиете, за да можете да преговаряте успешно

5 меки умения, които трябва да развиете, за да можете да преговаряте успешно

Не за първи път отваряме темата за меките умения и със сигурност – не за последен. Днес те са не по-малко важни от т.нар. „твърди умения“ (образование и практически знания в дадена сфера). Защо? Много е просто – ние сме много по-отворени и реагираме много по-позитивно на хора, които комуникират лесно и ефективно, защото те говорят вдъхновяващо, добри слушатели са и не на последно място – могат да бъдат истински убедителни. Както и сами можете да се досетите, това са все качества, изключително ценни за всеки един професионалист, в която и да е било сфера на бизнеса. А що се отнася до преговори – без значение дали са вътрешно с екипа, клиент или бизнес партньор – тези умения могат да бъдат решаващи.

  1. Комуникация

Умението да комуникирате добре е важно за всеки етап от вашата кариера и за всяка длъжност, която сте заемали или ще заемате. Ако сте открити, лесно въвличате в разговор, изграждате добри и силни аргументи, но запазвате нужния такт и уважение към вашия събеседник (или събеседници), не се съмнявайте, че ще бъдете оценени като впечатляващ кадър, с когото винаги ще се съобразяват.

  1. Активно слушане

За да имате добра комуникация е важно не само вие да се въвлечете в разговора, но и да направите това с другия (другите). Това се случва именно през активно и отдадено слушане, чрез което да разберете позицията на човека срещу вас, да се съобразите с нея и да успеете да доведете разговора до най-добрия възможен финал и най-правилното решение. Ако пропускате думите му да минават „покрай ушите ви“ и не вниквате в дълбочина, комуникацията се чупи и консенсусът е непостижим.

  1. Мотивация

Част от меките умения е именно възможността да вдъхновявате хората около вас. Добрите лидери не са тези, които казват на своя екип какво да прави, а го вдъхновяват да даде най-доброто от себе си. Способността да мотивирате е, разбира се, свързана с добра комуникация и отвореност към други мнения, но и с това да сте наясно какво въздейства позитивно на хората, с които работите.

  1. Делегиране

Това е без съмнение едно от най-сложните предизвикателства – как, кога и на кого да делегираме дадена задача. В динамичната бизнес среда днес силното екипно усилие е ключ към успех. Желанието да се борите сами за дадена цел може да изиграе лоша шега на вашето здраве и възможности, но и на финалния резултат на работата ви. Затова е изключително важно да се научите да делегирате, но не произволно, защото „просто не ви се занимава“, а когато е наистина нужно.

  1. Иновативност

Ако искате да бъдете силно влиятелни в работата си – върху вашите мениджъри или пък върху вашия екип – трябва да покажете, че имате креативно и иновативно мислене. Дали ще развивате иновации във вашата индустрия, ще излезете с напредничави предложения за вашата компания или просто ще оптимизирате работата на екипа си или на вашата конкретна длъжност, няма значение. Важно е да демонстрирате мислене „извън кутията“.

Свързани публикации