5 начина, чрез които ефективно да ръководите дистанционните си служители

5 начина, чрез които ефективно да ръководите дистанционните си служители

Много сме изписали относно все по-разрастващия се тренд за наемане на служители, които да работят дистанционно и множеството плюсове, до които това води. Винаги обаче остава един голям въпрос, който е считан за основен минус при работата с хора, работещи от дома – как да бъдат умело ръководени те? За много мениджъри остава опасението, че когато тези кадри не са част от офисната среда, е трудно те да бъдат контролирани, интегрирани към даден екип, да се следи работата, която извършват и да им се създаде нужната мотивация. Предвид тази глобална практика, набираща популярност и у нас, предлагаме ви няколко изпитани съвета за по-оптимално менажиране на „виртуалните“ служители.

  1. Въвлечете ги подобаващо

За да се чувстват истинска част от компанията, дистанционните служители трябва да се усетят като част от екип. Ако е възможно, поканете ги в реалния офис, за да се запознаят със своите колеги, с прекия си мениджър. Ако има период на обучение, дори да е виртуално, направете го възможно най-комунално – ако има и други виртуални служители, нека заедно преминат през тази въвеждаща част чрез конферентни разговори. Включвайте ги в основния поток от информация – нека се чувстват част от фирмената среда, дори и виртуално.

  1. Използвайте модерните технологични възможности

Днес има десетки разработени софтуери, които дават възможност за умело менажиране на виртуалните служители, както и множество програми за споделяне, употреба и обработка на файлове в реално време и интензивна комуникация. Нещо повече – при важни срещи или оперативки, включвайте вашите дистанционни кадри чрез конферентни видеоразговори. Възползвайте се от даденостите на съвременните технологии и приближете възможно най-много служителите, работещи от дома!

  1. Не забравяйте да използвате телефона!

Колкото и удобни да са множеството програми за онлайн комуникация и организация, няма нищо по-работещо от един телефонен разговор (или видео разговор, в този ред на мисли). Когато усетите, че вече разменяте десетки имейли, комуникацията буксува, а мотивацията не е на очакваното ниво, то най-добре поговорете по старомодния начин. В много случаи това ще ви спести време, усилия и десетки на брой съобщения. Хората реагират много повече на директен тип комуникация – поддържайте връзка през телефон или чрез програма за видеоразговори. Това ще опосредства процеса и ще приобщи повече вашите дистанционни служители!

  1. Срещайте се – често!

Няма единен и работещ за всички стандарт, за това колко често един екип трябва да се среща – това зависи от вас, начина ви на комуникация и интензитета на работа! Виртуалната среда дава наистина добри възможности за ежедневен контакт, но срещите в реалния свят винаги са били и остават нужни. Те създават усещане за разбирателство, близост и уважение, които по-трудно се забелязват при онлайн работата. Организирайте оперативки с вашите дистанционни служители и останалата част от екипа, инициирайте тиймбилдинг и излизания извън работна среда – личната връзка е важна във всяка една професионална сфера. Старайте се да я поддържате възможно най-жива!

  1. Давайте редовна обратна връзка

Предвид, че виртуалните служители не присъстват физически в офиса, те не биха могли да получават мигновена обратна връзка, когато е нужно. Често се случва тези коментари да биват отлагани и отлагани до момент, в който вече е твърде късно за тях. Затова е важно да предвидите добър начин за регулярно даване на обратна връзка. Това може да стане чрез кратки онлайн видео срещи в края на една или две седмици (в началото на работния период за новите служители) или ежемесечни (когато вече са „влезли в крак“ и средата не им е непозната). Важно е това да не става просто чрез съобщения, а чрез разговор – дори да бъде кратък и да нямате съществени коментари, това внимание е нужно и показва уважение, отговорност и оценяване на техните усилия и работа.

Свързани публикации