5 начина да бъдем по-добри колеги

щастиеДържите ли се любезно с колегите си? Не отговаряйте, спрете за миг и помислете. Преди да пристъпите към деловите молби, отделяте ли няколко мига, за да побъбрите с тях на лични теми? Кога за последно сте седели до колега и сте говорили с него за друго, освен за работа?

В днешно време по целия свят се забелязва една стряскаща тенденция към грубост и прекомерна деловитост. Добрите обноски, личното отношение и приятелските разговори в офиса, особено между шефове и подчинени, все по-трудно могат да се наблюдават. Всичко това е добре описано в статия на New York Times и потенциалните изводи са притеснителни. Затова е повече от разумно да се опитаме да противостоим на всеобщата нецивилизованост и липса на възпитание. Да сме щастливи в работата си е поне толкова важно, колкото и размерът на заплащането. А постигането на тази цел е възможно преди всичко, ако отношенията ни с хората са балансирани и базирани на уважение. А това е постижимо със съвсем малко усилия. Ето и няколко практически насоки.

Споделете весел линк

Когато попаднете онлайн на нещо, което намирате за много забавно, не забравяйте да помислите за колегите. Изпратете им го, или поне на един или двама колеги, които ще го оценят. Това разведрява хората и подобрява „социалната смазка“. (Само не прекалявайте. Вие сте в офиса, за да работите, не за да се забавлявате онлайн и да разсейвате постоянно колегите. Малките паузи са ОК, стига да не оставите шефовете с впечатление, че сте в офиса, за да си правите купон.)

Попитайте колега нещо извънслужебно

Ако отделяте време да водите лични разговори с хората, вероятно сте на правия път към това да бъдете мили. И не е нужно да отделяте часове за дълги и детайлни разговори на философска тематика. Достатъчно е да попитате човека нещо дребно – за децата му например, тъй като това винаги отваря сърцата на хората. Или кажете: „Как прекарахте снощи в ресторанта, добре ли е там?“, с което ще покажете, че сте слушали наистина какво е говорил колегата предния ден. Това винаги прави позитивно впечатление.

Поканете някого на обяд

Да, трудно се намира време за дълъг и спокоен обяд, но истината е, че всички се нуждаем от почивки, за да сме продуктивни. От нас зависи да намерим времето, а така или иначе трябва да обядваме. И дори да получим отказ, поради претовареност, колегата пак ще оцени, че сме го/я поканили и сме проявили инициатива.

Грабнете още едно кафе по път към офиса

Единици са офисните хора, които отказват доза кофеин сутрин. Затова можете спокойно да вземете още едно кафе на път за офиса, или когато сте навън по работа. Не е задължително да е кафе – чай, сок, кроасан и ли нещо друго също вършат работа и показват, че сте свестен човек. Пък и подобни жестове рядко остават без продължение, затова можете да очаквате после почерпка от почерпен колега и накрая, кой знае, може всички да започнете да се черпите системно и да се държите мило един с друг.

Кажете мила дума

Едно от най-често чуваните оплаквания е, че хората се чувстват недооценени в работата си. Е, вие можете да промените тази практика. Ако някой колега е демонстрирал отлична работа, инициативност или компетенции от високо ниво, спокойно можете да му го кажете. Няма нужда да се държите неестествено, достатъчно е да кажете: „Знаеш ли, при последния проект работата ти бе отлична и много помогна на целия екип да завърши навреме задачите. Не знаех, че си толкова способен в тези неща. Браво, дано ръководството също осъзнава приноса ти.“

Както виждате, не е толкова трудно или времеемко да бъдете по-мили в офиса. А ползите са сериозни – и вие сте по-щастливи, защото е приятно да бъдеш мил, и колегите са искрено зарадвани. Малките жестове вършат добра работа и не е необходимо да правите нечовешки усилия, за да постигнете позитивна промяна. Струва си.

Свързани публикации