5 начина да направите програмирането по-лесно за научаване от възрастни

5 начина да направите програмирането по-лесно за научаване от възрастни

Ако искате възрастните да се научат да програмират, спрете да им сервирате пица. Това е само един от съветите на Kathryn Parsons, съосновател и ко-изпълнителен директор на Decoded – световна компания за обучение за програмисти. Тя научава тези неща, докато помага на различни хора да направят скок в програмирането.

Не всеки ще се научи да програмира като обсебен от идеята тийнейджър. Някои подобряват дигиталните си умения като част от плана за цялостна промяна в кариерния си път. Други може би са мениджъри, които не искат да стоят отстрани неразбиращи с какво се занимават по цял ден подчинените им разработчици.

Parsons използва следните стъпки, за да помогне на хората да преодолеят страховете си и да започнат да надграждат дигиталните си умения.

  1. Придайте човешко лице на програмирането

Медиите са превърнали Сергей Брин и останалите основатели на днешната Силициевата долина в полубогове. Няма защо да се чудим защо програмирането изглежда далечно и недостъпно за външни лица. За да помогнете на хората да започнат процеса по обучение, е важно да вдигнете завесата и да напомните, че Интернет е създаден от човешки същества, казва Parsons.

Ако искате да придадете човешко лице на програмирането, тя предлага да започнете с отговори на следните въпроси пред учениците: Кои са човешките същества, които са създали всички тези неща? Как изглеждат кодовете всъщност? Как мога да използвам кодовете, за да допринеса, да сътруднича, да стана част от уеб общността?

  1. Създайте общност

В Decoded придобиването на умения за програмиране винаги е екипна задача. Това не е самотно място. Parsons споделя, че най-малките групи се състоят от 10 души. Най-голямата група, която са обучавали наведнъж, е била 5000 души. Става дума за програмиране в общност.

Ако хората знаят, че има цял един свят на програмистите, можете да ги накарате да се почувстват добре дошли в него. Наистина е налице глобална отворена общност, където хората работят и създават продукти заедно. Това е изключително важен факт за много хора, защото досега не са работили в среда като тази.

  1. Превърнете ученето в креативна дейност

Онлайн обучението е обещаващо, но все още страда от един основен проблем – около половината от обучаващите се не завършват обучителния процес. Учениците може да свикнат с програмирането по-лесно, ако мислят за него като за креативно умение. Трябва да си зададат въпроса, как биха могли да използват програмните езици, за да реализират идеите, които вече са в главите им.

Parsons казва, че именно това е причината, поради която не започват с „Това е променлива. Ето как работи.“, а с „Днес ще създадем приложение.“ Започват с творчество – ключ към научаване на нови знания. Това е начин на мислене.

  1. Не поучавайте, напътствайте

Parsons твърди, че се опитва да накара посредниците на Decoded да се държат по-скоро като гидове, а не като учители. В основата на обучението е залегнала идеята за ориентиране. Обучителите никога не се навеждат над монитора на обучаваните, за да поправят грешките в кода им, защото би им подействало обезсърчително.

Вместо това учениците са окуражавани да се фокусират върху разрешаването на проблеми. Не казвайте: „Липсва ти апостроф на ред 27.“, а по-скоро: „Нека видим дали ще откриеш проблема между ред 24 и ред 30.“

  1. Помислете за пространството. И закуските

От Decoded смятат, че физическата среда е важна за учебния процес – трябва да бъде просторно и светло. Храната трябва да бъде храна за ума, не пица. Няма значение дали е по-калоричен, или вегански обяд, важното е да накара ума да тиктака.

Имате ли да добавите нещо към тези съвети? Споделете своя опит.

Свързани публикации