5 начина да разберете какво мотивира служителите ви

mpu1111yls

До каква степен можете да повлияете на мотивацията на служителите си? Или мислите, че това, че им плащате, е достатъчно?

Тъй като мотивацията в вътрешно състояние, служителите ви ще търсят от вас напътствия, признание и последователност. В зависимост от това в колко тясна връзка работите с тях ще можете да ги вдъхновявате чрез собствения си пример. За да вземете максимума от всеки един служител, трябва да разберете какво го кара да се представя добре и да успява на по-дълбоко ниво.

Ето какво пише Jeff Pruitt за петте начина да се разровите в мотивацията във вашата фирма.

  1. Попитайте ги

Мотивацията на хората е нещо индивидуално. Няма да намерите двама души с идентична мотивация. Онова, което провокира вътрешния пламък на един служител, може да е причина за недоволството или оттеглянето на друг. Макар че трябва да сте последователни в лидерския си стил, за да вдъхвате доверие в членовете на екипа, конкретните тактики за мотивация, които използвате, трябва да се различават за различните хора. Единственият начин да разберете кои са те е като попитате служителите си.

Искате винаги да поставяте работниците си в позиция, предлагаща най-добрите възможности за успех. Позицията понякога може да се разбира буквално като местоположение – някои хора обичат да работят в едно и също помещение с колегите си, докато други предпочитат някое тихо място. Образно казано, нуждаете се от отговор на въпроса „как ти харесва да работиш“. Не трябва да правите всякакви отстъпки и за всяко искане си има граници, но понякога разместването на мебелите и преминаването към по-небрежен дрескод може да задоволи множество нужди наведнъж.

Също така е важно да сте в крачка със системата за възнаграждаване на труда, която мотивира хората ви най-ефективно. Изследванията на поведението показват, че хората предприемат действие въз основа на желаните резултати – наградата, която очакват да получат за добре свършената работа. Установяването на един вид награда не би удовлетворило всекиго. Например, неформално събиране близо до офиса в петък вечер ще се приеме по-скоро като наказание от някои служители с млади семейства или от по-резервираните по характер членове на екипа. Решението е едно – попитайте хората си какво ги мотивира.

  1. Отбелязвайте постигането на успехи

Когато отбелязвате победите на някои служители или отдели във вашата фирма, индиректно вдъхновявате другите служители да се доказват за в бъдеще. Нищо не мотивира така, както успехът.

Макар че не бихте искали да подклаждате среда на твърде ожесточена конкуренция, награждаването на определени служители за техните успехи може да се превърне в здравословно предизвикателство, особено за по-младите служители, които искат да покажат уменията си.

Разбира се, няма нужда да се казва, че признанието, независимо дали е изразено публично или на четири очи, е в пряка връзка с удовлетворението от работата и увеличава мотивацията на служителите. Дори невинаги става дума за пари. Словесната похвала и последователността в оценката са доказано добри за бизнеса и отлични за заздравяването на доверието между мениджмънта и служителите.

  1. Нюансирана фирмена култура

За фирмите е на разположение изобилие от инструменти за оценка на личността и за категоризиране на хората на работното място. Макар че те имат някаква стойност, не разчитайте на тях, за да разберете напълно как хората се вписват във фирмената култура, която се опитвате да създадете или да поддържате във вашата фирма. Съвместимостта с фирмената култура трябва да бъде главен фактор за взимане на решение по време на процеса по интервюиране. Общувайте редовно със служителите си, за да видите как върви работата им – това ще ви помогне да разберете кой още е обвързан с вашите ценности и кого сте загубили в това отношение.

Все пак можете да поддържате нюансирана култура и да пригодите системата си на лидерство, за да посрещне индивидуалните предпочитания. От вас се изисква да разберете, че служителите ви ще ви срещнат някъде по средата и ще трябва да направите малки жертви в името на благосъстоянието на фирмата. Например, ако силно цените новите идеи, открийте кои служители работят по-добре в група и им организирайте брейнсторминг извън офиса. Ако работят по-добре през нощта, няма причина да не организирате срещата в по-късен час, за да използвате максимално потенциала на техния ум.

  1. Приемете го лично

Можете да направите много паралели между хобитата и интересите на един човек извън офиса и неговата работа. Един служител, запален по баскетбола, вероятно се представя добре в среда на приятелско съревнование. Често дейностите на служителите извън работното им време ще ви изненадат, защото ще създадат нова перспектива към навиците им на работа. Като опознаете членовете на екипа си на личностно ниво, ще сте по-добре подготвени да ги настроите за постигане на успех.

  1. Открийте какво работи

Като лидер трябва да знаете как изглежда мотивацията. За да вдъхновявате останалите, не е достатъчно само да отмятате задачи от списъка си и да казвате, че сте свършили своята част от работата. Както с всичко друго, трябва вие пръв да тествате своята система за мотивация. Постоянно търсете начини за фино настройване на процеса и се опитвайте да го направите все по-персонализиран. Изненадвайте и очаровайте служителите си, също както се стремите да постигнете това с клиентите си.

Добрите лидери се нуждаят от самоанализ, за да решат дали са готови да положат усилията да разберат какво мотивира техните служители. Можете ли посрещнете специфичните нужди от мотивация на всеки във фирмата ви? Изградете доверие сред служителите си, като се отнасяте към тях като към истински хора. Това е най-бързият начин да ги вдъхновите за изключителни постижения.

Свързани публикации