5 начина да се превърнете в мечтания служител

Y2P39NGLLO

Темата на едно скорошно проучване, проведено сред 500 бизнес лидери, е кое е онова, което кара един служител да се открои. Кое е най-важното, което лидерите посочват? Не е до колко късно служителите стоят в офиса. Не са и специалните им умения. Не е и способността им да поддържат връзка с клиентите.

Най-важна е тяхната личност.

Под „личност“ или „характер“ не се разбира дали някой е интроверт или екстроверт. Имат се предвид по-дълбоките, базисните способности, които човекът показва – неговата емоционална интелигентност.

Визират се подобни неща:

  1. Не чакате от вас да бъде поискано

Вместо да чакате да ви кажат какво да правите, вие поемате инициативата. Ако не знаете точно какво да правите, заемате се с това, което смятате, че е най-добре да направите, и после поемате отговорността. Проактивни сте и искате да поемате рискове. За вас е по-важно да допринасяте, а не да чакате подробни инструкции.

  1. Не клюкарствате

Независимо какво е отношението ви към колегите или шефа, го пазите за себе си. Ако имате нужда да го излеете, го правите пред хора извън офиса. Ако имате по-сериозен проблем с някого на работа (включително мениджъра ви), се обръщате директно към него. Не клюкарствате. Общувате.

  1. Правите това, което сте казали, че ще направите

Изпращате имейла, който сте казали, че ще изпратите. Поддържате връзка с клиент, с когото сте казали, че ще водите комуникацията. Спазвате крайните срокове.

Ако нямате възможност да се справите с някой проект, не го поемате. Имате представа какво можете да направите и за колко време и се съобразявате с това. Не ви е неудобно да казвате „не“, защото знаете, че това води до по-голяма ценност на „да“.

  1. Придавате стойност на труда на другите

Когато хората в екипа ви се справят добре, вие им го казвате. Изразявате подкрепата си както към колеги, така и към висшестоящи. Наистина се радвате, когато някой друг успява. Хората искат да работят с вас, защото във вашата компания се чувстват насърчени. Вие сътрудничите, не се състезавате.

  1. Давате градивни предложения, не само критика

Вместо само да критикувате и да разчитате на брейнсторминг, давате конкретни алтернативи. Не налагате мнението си, а давате добре осмислени предложения за това какво мислите, че трябва да се направи. Можете да погледнете от по-далеч върху ситуацията и върху генералните последици от действията си (извън собствените ви задължения или отдел) и знаете как можете да допринесете. Отдадени сте на цялостния успех на организацията, в която работите, а не само на собствения си напредък.

Изключителното представяне на работа не е в резултат на умения, с които се раждате, те се изграждат. Първо си давате равносметка, а после действате. Никога не е късно да се откроите.

Свързани публикации