5 ненатоварващи идеи за подобряване на кариерните ви шансове през горещото лято

biuro2Летният ви график вече вероятно е запълнен с куп „задачи“ – да отпускате, да пийвате коктейли с приятели и да планирате морски бягства от действителността. Все занимания, ориентирани към релаксиране. И макар идеята за добро прекарване на времето да е разбираема за всекиго, няма ли да е полезно, ако обмислите и някои занимания, за които обикновено не остава време в по-натоварената част от годината?

Всеки има собствени разбирания какво би било полезно за него, но ако от горещините ви е трудно да мислите фокусирано, можете набързо да направите кратка справка с този неизчерпателен, но полезен списък от потенциални идеи. И не се безпокойте – предлаганите дейности няма да ви отнемат (твърде много) време. Пак ще се намери кога да зяпате социалните медии и да пиете разхлаждащи питиета. Всъщност най-голямото предизвикателство си остава да изберете подходящата за вас идея и да започнете да я осъществявате. След това е относително лесно.

Научете ново умение

Няма такова нещо като „прекалено много умения“. Има толкова много неща в днешно време, които са полезни за научаване. Дали ще поработите върху писането си, ще научите най-накрая основите на Photoshop или ще придобиете познания за някой актуален приложен софтуер – изборът е ваш.

Ученето през целия живот неслучайно е широко прегърната в Европа (а и по целия свят) концепция. Темповете на промени са такива, че никой не може да „изкара“ от старта на кариерата си до пенсия с един и същ набор от знания и умения.

Подредете

Великденското почистване отдавна отмина, но има сериозна вероятност да сте го пропуснали. Е, сега вече имате повече време да подредите нещата си на работното място, независимо дали е в офиса или около домашното ви работно пространство. Подреденото бюро улеснява работата. Не забравяйте и другите организационни проблеми – да си подредите и прегледате пощата, да си сложите нещата в компютъра по папки и най-накрая да изтриете хилядата иконки от десктопа.

Прочетете книга, която принципно бихте заобиколили

Не е далече от мисълта, че вероятно сте се настроили да четете на плажа най-новия бестселър или неангажиращ чиклит. Просто тези неща вървят в комплект с „отпускането“. Но това е твърде „мейнстрийм“, признайте си. Значително по-смислено би било да подхванете някоя книга, която да ви научи на нещо полезно, да обогати познанията ви по социалните проблеми, да ви разкаже нещо полезно за човешката психология или да ви даде пълната картина на важните теми във вашия професионален бранш. Хем ще ви е полезно, хем ще ви държи мозъка в относително работещ режим, а последното никак не е маловажно, след като редица експерименти са установили, че по време на летните отпуски човек драматично оглупява.

Поработете върху страничен проект

Всеки човек има неща, които обича да прави, но просто няма време за тях. Лятото е чудесен момент, в който да престанете да си намирате оправдания и да захванете най-сетне този проект, за който само говорите. И кой знае, ако нещата потръгнат (а това понякога се случва), може да успеете да превърнете новата дейност и в кариера.

Ремонтирайте

Тъй като сме в България и тъй като националният спорт на българина е летният ремонт, нямаше как да пропуснем темата. Но, не се стряскайте. Не е нужно да ремонтирате апартамента или вилата. Можете обаче да помислите по друга опция – да ремонтирате отношения с колеги, бизнес партньори, ментори или клиенти, които сте „развалили“ или просто занемарили. В по-съществената част от годината всички сме толкова заети, че социалните ни делови контакти започват да остават на заден план, пометени от лавината оперативна работа. Това често води до натрупване на недоразумения между хората и до обтягането на делови връзки. Е, сега би трябвало да имате свободния миг, за да преодолеете тази кариерна пречка. Помислете кого сте нагрубили, кого сте игнорирали и с кого сте имали противоречия. Постарайте се да изчистите тези „делови шлаки“ и да подобрите комуникацията с въпросните хора. Това с положителност ще ви се отплати, особено в останалата част от годината, когато пак няма да имате достатъчно време за любезно отношение.

Лятото е късо и горещо. Използвайте го смислено, защото релаксирането може да е приятно за момента, но не носи дългосрочни ползи. За ползите се искат малко усилия и сега е моментът да намерите свободно време за тях.

Свързани публикации