5 неща, които губят работно време

Ежедневно бизнесът губи милиони от пропиляно време на работното място. Това се отнася с особено голяма сила за действията конкретно на офисните служители. Скорошно проучване, обобщено в инфографика, показва и кои са основните крадци на полезно работно време извън стандартните и доброволно предприемани от служителите разходки във Фейсбук или чатенето с приятели.

На първо място се класират усилията ни да се свържем с колеги или клиенти. За тази дейност се отделят средно 74 минути на ден, сочи проучването. Опитите да открием важна информация ни отнемат по 67 минути средно на ден. На трето място е посочена дублиращата се комуникация. За нея се губят по около 39 минути дневно. Усилията да организираме среща също крадат ценно работно време – по около 33 минути дневно. На пето място е посочена нежеланата комуникация (например разчистването на спам от мейла). Тази дейност губи по 29 минути всеки ден.

Тъй като проучването е проведено от комуникационна компания, неговата основна цел е да се демонстрира, че срещу крадците на време има работещи решения. Едно такова решение е облачно базираната унифицирана система за комуникация. Според авторите на горната статистика, различни елементи от облачната структура могат да спестят между 25% и 75% от губеното работно време, предлагайки по-функционални опции. Разбира се, съхраненото по този начин време се остойностява и води от своя страна до съществено съкращаване на загубите в компаниите.

Припомнете си и съветите на Любов Георгиева как да спрете крадците на време.

Публикации от серията