5 неща, които служителите не биха ви казали, а трябва да знаете

stocksnap_bo5urb867f

Какво е общото между успешните бизнес лидери? Споделят неутолимо желание за учене. Едно от най-големите предизвикателства на лидерството в която и да е индустрия е постигането на смирение (и благоразумие), за да бъдат извлечени ценните поуки и от най-неочакваните източници.

Най-добрите лидери не позволяват да бъдат заслепени от високия си пост във фирмата и знаят, че техните служители са незаменим извор на ценно знание, пише Ken Sterling.

Има само един проблем: служителите, които са твърде отдалечени от вас в йерархията, може да са твърде предпазливи по отношение на споделянето на личните си опасения с вас. Поддържането на стабилна връзка с екипа ви определено е ключът към това да сте страхотен лидер. Освен това, както казва генерал Thomas Kolditz, лидерите трябва да бъдат слуги на своите последователи.

Можете да създадете благоприятни условия и приобщаваща среда, за да насърчите членовете на екипа си да споделят своите мисли. Ето пет важни неща, които служителите ви може би премълчават.

  1. „Вярвайте ми, за да си свърша работата“

Като лидер вие сте директно и индиректно отговорен за работата на екипа си. Това напрежение прави микромениджмънта изкушаващ.

Постоянното надзъртане иззад рамото на служителите ви показва, че нямате доверие в тях. Когато демонстрирате доверие, от друга страна, те изпитват по-голямо удовлетворение и се представят по-добре в работата си, така че внимавайте със съобщенията, които изпращате на своите хора.

Най-добрите лидери постигат баланс между управлението на фирмата и разпределянето на отговорностите, създавайки среда за открита комуникация и сътрудничество.

В замяна най-добрите служители надхвърлят очакванията ви и ви учат да се доверите на техните качества. Спрете да се бъркате прекомерно в работата на екипа си и ще бъдете възнаградени.

  1. „Не чувствам, че мнението ми е ценено“

Налице са убедителни доказателства за значението на насърчаването на среда на интелектуално разнообразие и включване на работното място. Тази атмосфера ни прави по-добри в разрешаването на проблеми и дори спомага за икономическия растеж, показват изследванията на Центъра за американски прогрес.

Поради тази причина е от огромно значение служителите да чувстват, че имат властта да дадат гласност на нови и уникални идеи за фирмата и дейностите ѝ.

По време на срещи записвайте идеята на всеки служител и осигурявайте положителна подкрепа, дори да сте скептични. Помнете, че при брейнсторминг не съществуват лоши идеи.

Гостоприемната среда ще насърчи дух на сътрудничество и ще направи служителите ви по-ангажирани – ще бъде по-вероятно да споделят мнението си в бъдеще.

  1. „Не мога да стигна до вас“

В същия дух на мисли – да управлявате от кулата от слонова кост няма да ви помогне в комуникацията със служителите. Най-ефективните мениджъри винаги се опитват да подобрят лидерските си умения и няма по-добър начин от това винаги да са отворени за комуникация със служителите, които ръководят.

Обядвайте с тях един път месечно, независимо на какво ниво е съответният екип във фирмата. Така в рамките на по-небрежна среща ще им дадете възможност да изразят мислите си.

Да приемате обратната връзка и да насърчавате конструктивната критика е начин да отворите очите си за вътрешни проблеми или области, които се нуждаят от подобрение, но са извън „обхвата на радара ви“.

  1. „Фирмената ни култура ме кара да се чувствам неудобно“

Един бизнес е толкова силен, колкото е фирмената му култура и зависи от мениджърите да насърчат позитивната работна среда. Robert Richman, експерт в областта на културата на работното място, казва, че днешните най-успешни компании са осъзнали необходимостта от изграждане на връзка със служителите.

Изключително лесно е да бъдете изолирани от всекидневните отношения на членовете на екипа. Този факт прави още по-важно проактивно да изградите връзка с тях и покажете ангажираното си участие в общността.

Организирайте редовни излизания, които ще позволят на вас и служителите ви да постигнете разбирателство извън работните проекти. Подобна инициативност ще ви бъде полезна и в професионален план, защото ще ви даде информация за сферите, в които се нуждаете от подобрение.

След като веднъж сте разбрали кои са слабостите във фирмената ви култура, се погрижете за тях. Тези усилия ще покажат, че наистина се интересувате от това да направите работното мято комфортно за всеки служител.

  1. „Чувствах се отчужден, след като бях назначен“

Ниската ефективност в процесите по наемане и приобщаване не само струва на организацията ви време и пари, тя пречи и на способността на новия ви служител да се адаптира към позицията и да си върши работата добре.

Темата за отношенията между работодател и служител не бива да се отлага за момент, когато ще бъде твърде късно.

Независимо дали под формата на анкета или на неформално интервю, установете процес, благодарение на който да получавате обратна връзка в първите месеци след назначението на служителя.

Като насърчавате новите служители да споделят мислите си, можете да откриете начините да подобрите процеса. Не забравяйте, че по-щастливите служители са по-продуктивни.

Свързани публикации