5 неща, които трябва да имате предвид при избор на PR агенция

5 неща, които трябва да имате предвид при избор на PR агенция

Една добра и реномирана компания трудно може да съществува без качествен и стабилен PR. Проблемът тук е, че в цялото множество от рекламни и комуникационни агенции и специалисти, понякога е трудно да се намерят тези, които биха допринесли истински за вашата дейност. Тези, които биха създали адекватна кампания и нужните контакти, за да спомогнат най-добре бизнеса ви. Не всяка агенция може да постигне желаните резултати конкретно във вашата сфера. Затова и трябва да потърсите правилните за вас професионалисти. Това може да не е лека задача, но е много важно, да не кажем дори – задължително. Предлагаме ви 5 ключови признака, от които да се водите в това свое търсене.

  1. Добра история

Винаги проучвайте миналото – близко или далечно – на PR агенцията, с която бихте искали да работите. Разгледайте подробно портфолиото й – с кои други компании е работила, колко дълги са били тези партньорства, какви са резултатите от кампаниите. Допитайте се за обратна връзка от ваши бизнес партньори, които са били – или все още са – клиенти на съответната агенция. Колкото по-добри резултати показва работата им до този момент и колкото по-хубав „фийдбек“ съберете, толкова по-добре за вас. Вероятно сте в правилната посока.

  1. Опит във вашата професионална сфера

Това е ключов момент. Ако сте, например, стартъп фирма, чиято дейност е в IT сферата, то тогава трябва да потърсите агенция, която има опит на вашето поле. Ако наемете PR, който е принципно добър, но няма отношение към технологичния сектор, вероятно резултатите няма да са особено ползотворни. Агенциите, които имат опит в тази сфера, ще са ви от изключителна полза, тъй като разбират спецификите на рекламата в съответната индустрия, а също така са установили контакти с медии, имащи интерес към вашата професионална ниша.

  1. Прозрачност

PR индустрията, поне в известна степен, има лоша слава именно за това, че дейността на повечето фирми не е достатъчно прозрачна. Често се случва дадена компания да вложи немалко финанси за реклама, а резултатите да бъдат крайно незадоволителни. Много от PR агенциите се разполагат своеволно с делегираните им средства, без да предават ясен предварителен план за действие или достатъчно ясна отчетност накрая. Насочете се към такава агенция, която има добра традиция, добри препоръки и условия, които не няма да бъдат във ваш ущърб.

  1. Бързи резултати

Това може и да звучи твърде нахакано и смело, но да – важно е да имате бързи резултати. PR услугите са едни от най-скъпите на пазара днес, а ако имате нужда от голяма и масивна кампания, вероятно ще ви се наложи да вложите много, много пари. В този ред на мисли, абсолютно нормално е да очаквате скоростни резултати. В зависимост от мащаба на кампанията, те могат да варират, но месец, два, дори три е приемлив период. Ако продължавате да плащате, без да получавате силни или поне обещаващи резултати, то вероятно е време да помислите за смяна на своите PR партньори.

  1. Уважение към клиента

Ясно е, че се обръщате към дадена агенция заради нейната експертиза в сферата на рекламата и връзките с обществеността. Това обаче в никакъв случай не означава, че трябва да правите компромиси с вашите собствени идеи, политики или виждания по въпроса как трябва да изглежда вашата кампания. Ако се свържете с такава агенция, която тушира вашия глас и настоява изцяло сама да се разпорежда с посоката на кампанията ви, отхвърляйки всяко ваше предложение или коментар, то бягайте далеч. Вярно е, че вероятно нямате същия богат опит в тази сфера, но ако основни ваши желания биват игнорирани, то потърсете друга по-отворена към вас и вашите интереси агенция.

Съзнаваме, че тези насоки не са нито малко, нито лесни за следване. Пък и не са всички. Ключово за вас и вашия бизнес обаче е да отделите възможно най-много ресурс за откриването на тази агенция, която събира най-много от споменатите дотук добри практики. Ако сте попаднали на правилния PR партньор, вероятно много скоро ще разберете защо усилието си е заслужавало.

Свързани публикации