5 неща, които трябва да промените в нагласата си, след като получите повишение

OS989CI8D6

Изкачването в професионалната йерархия е повод за празник, но и повод за промени в нагласата.

В условията на днешната икономика, основаваща се на знанието, повечето организации са пълни с експерти: експерти по риска, експерти юристи, маркетолози, финансови експерти, експерти в областта на проектния мениджмънт и т.н. Много от тях искат да свършат работата си и да оставят резултатите да говорят за качеството ѝ.

Подобна експертиза може да бъде изненадващо ограничаваща, когато дойде време за повишение. Това е така, защото заемането на лидерска позиция често означава да управлявате хора, които знаят много повече от вас – промяна, която може да накара много експерти да се препънат по пътя към лидерската позиция.

Wanda Wallace предлага няколко съвета за осъществяването на по-лесен преход.

  1. Признайте, че причините за успеха ви са се променили

Вместо да гледате на своята роля като на ролята на решаващия проблеми, вижте себе си като фактор за останалите да изпълняват задачите си и да решават проблеми. За да помогнете, спрете да се фокусирате върху детайлите и насочете вниманието си към стратегическите и търговските въпроси. За да бъдете полезни на екипа си, опитайте се да развиете вътрешна мрежа, която надхвърля хората, с които работите всекидневно.

  1. Доверявайте се на другите

Доверието е изискване, но то идва с рискове. Невинаги ще се справяте в преценката си и ще има грешки. Опитайте се да предвидите кога е възможно да предприемете грешни стъпки. Ако се случи, направете каквото е възможно, за да ги поправите, предупредете хората, които са засегнати. Устойчивостта при допускане на приемливи грешки е част от нагласата на не-експерта. Не е добра идея да повтаряте една и съща грешка два пъти.

  1. Контролирайте стреса

Оставете другите да си свършат работата, дори да им отнеме повече време. Помнете, че цената на тяхното време за организацията е по-ниска от цената на вашето време, дори да сте в състояние да го направите по-бързо от тях. Стресът се създава от това, че кръжите наоколо, опитвайки се да покриете много различни задачи едновременно. Спрете и се концентрирайте върху едно нещо. Свършете го, сложете го настрана и продължете към следващото. Разсъждавайте наум: „Ако имах само един час, какво щях да направя?“ След това го направете в рамките на час.

  1. Откажете се от перфекционизма

За разлика от експерта, чиято задача често е да отдели колкото време е необходимо, за да стигне до „правилния“ отговор, лидерът не-експерт трябва да се запита: „Това струва ли си моето време? Какво усилие трябва да посветя на тази задача?“ Помнете, че съвършеното е скъпо.

Да позволите на другите да направят онова, което можете да направите и сами, може да е трудно, особено за хора, свикнали да се справят с всичко, което се изпречи на пътя им. Като лидер трябва не само да се научите да взимате решения, но и да си прощавате, когато се окаже, че решението, което сте взели, не е било съвършено.

  1. Чувствайте се комфортно с неяснотата

Експертите се стремят са разполагат с всички факти и да знаят всички детайли. Като лидер не-експерт няма да имате това, а екипът ви ще разполага с фактите. Решенията рядко се базират само на фактите. Ключът е в това да се научите да живеете с неяснотата.

Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате, и не се напрягайте за онова, което не можете. Опитайте се да слушате внимателно и да синтезирате най-важните елементи от всяко мнение. Започнете от началото, независимо какво знаете или не знаете. Любопитството към случващото се и причините за него е по-лесно за управление от паниката. Станете любопитни.

Свързани публикации