5 неща, за които всички се притесняват на работа (да, включително и шефът ви!)

5 неща, за които всички се притесняват на работа (да, включително и шефът ви!)

В един или друг момент от кариерата си, всеки има своите притеснения за нещо. Дали ще е за това, че сте новоназначени и се чудите ще се справите ли с работата, дали искате да направите добро впечатление, или пък сте получили повишение и сте несигурни за това дали ще се справите с новите отговорности. Притеснението е нещо нормално – то показва, че искате да се представите по възможно най-добрия начин във всяко едно отношение (както в работата, така и в комуникацията). Дори другите около вас, включително и шефът ви, със сигурност имат своите малки професионални страхове, дори да не го показват. Ето най-често срещаните офисни притеснения, които всеки преживява, но рядко биват споделени „на глас“:

  1. Не искате да кажете нещо глупаво

Това е една от най-често срещаните „неволи“ – дали да не си държим езика зад зъбите, за да не кажем някоя глупост, за която ще съжаляваме (особено, когато сме нови в екипа) и смятаме, че ще предизвика снизходителни погледи и съмнение в професионализма ни. Трябва да си припомняме обаче, че разговорите са именно за това – за да се сблъскват гледни точки и да се изказват мнения. В подобна ситуация – а и във всяка друга – всеки има право да греши. Бъдете спокойни и коментирайте това, което мислите – ако се окаже действително „глупост“, извинете се и направете усилия, за да разберете защо това е прието така. След няколко такива опита, ще видите как начинът ви на мислене се променя – ставате по-смели и грешите по-малко.

  1. Страхувате се, че ви липсват добри идеи

Малко са нещата по-неприятни от това да сте единствения от екипа, който на някоя важна среща мълчи притеснено, защото не му хрумва нищо важно, което да добави. Няма нужда от паника – това се случва на всекиго. Това че този път не сте предложили нещо революционно, не значи че не сте ценен кадър или пък, че и занапред винаги ще е така. Нито пък означава, че всички идеи на колегите ви са ценни. Съсредоточете се в разговора, направете си заключение и се върнете към него когато имате мотивацията за това, подготвяйки се за следващата среща. И не забравяйте – добрите идеи не идват насила, а спонтанно. Оставете ги да се появят именно така.

  1. Опасявате се, че не сте разбрали нещо важно

Ето отново позната ситуация – присъствате на важна среща и не разбирате нищо от това, което бива презентирано. Стараете се да изглеждате съсредоточени и сериозни, кимате с глава на дадени фрази, които ви звучат умно, но всъщност си мислите „За какво, по дяволите, става въпрос?“. Ако се огледате наоколо ще разберете, че вероятно не сте единствените с този проблем. Отговорът за справянето с тези ситуации е наистина прост – питайте. Противно на общоприетото мнение, глупави въпроси няма. За човека, който води срещата, ще бъде много по-добре да отдели време, за да разясни нещо, отколкото в последствие да се окаже, че никой не е разбрал какво има предвид. Не се срамувайте да бъдете този, който задава въпроса. Накрая всички ще ви благодарят.

  1. Страхувате се, че няма да завършите задачите си навреме

Колкото и да ви се струва, че вие сте единствените, които изоставате с работата и крайните срокове, това рядко е така. Със сигурност не само вие, а и повечето ви колеги, имат същите тежки мисли. На всеки се случва да има кофти ден, в който не може да смогне с всичко или не успява да организира работата си така, че да приключи в срок. Вероятно ви трябва малко почивка и след няколко такива дни, всичко ще си дойде на мястото. Ако не се случи – поговорете с мениджъра си за това и заедно помислете как тази ситуация може да се поправи. Може би ви трябва по-дълга почивка или пък повече помощ от колегите?

  1. Притеснявате се, че няма да получите признание за работата си

Ужасно неприятно е, след като сте свършили някоя важна и тежка задача, да не получите признание за нея (или още по-лошо – някой друг да получи поздравленията). В един сплотен екип, воден от добър мениджър, това едва ли би се случило. Ако това обаче се превърне в тенденция, може би трябва да се замислите дали сте на правилното работно място.

Свързани публикации