5 от 10 трика, които ще ви принудят да развиете по-добри финансови навици (първа част)

ZOM5QYEIMV

Може би сте решени да спестявате определена сума всеки месец или отделяте процент от заплатата си, за да покриете дългове, защото знаете, че в крайна сметка тези жертви ще ви се отплатят.

За нещастие, много е лесно човек да се разсее от някой по-емоционален ден или особено изкушаващ импулс за покупка и така изведнъж да излезе извън релси.

Голяма част от поведението ви на купувач се случва автоматично, без много съзнателна мисъл, казва финансовият психолог Brad Klontz, доктор на психологическите науки. Ключът към това да обуздаем подтиците си към харчене е да използваме системи, които да ни позволят да увеличим времевия период между импулса да купуваме и дърпането на спусъка.

Какви са по-конкретните мерки, които можем да предприемем? Ето какво пише Natasha Burton, имайки предвид изследванията на психолозите.

  1. Разделете разплащателните сметки от спестяванията си

Ако сте от този тип хора, който се изкушава да сложи ръка на фонда си за спешни случаи, без случаят да е спешен, то направете си услуга – преместете спестяванията си, за да ги отделите от банковата си сметка, която използвате за всекидневни нужди. Дори да се наложи да използвате част от спестяванията си, обикновено достъпът до спестовните сметки е по-бавен и това ще ви даде време да преосмислите решението си и да не действате импулсивно.

  1. Отлагайте покупките си

Това е най-ефикасната стратегия срещу необмислените покупки, за която ви припомнихме около миналогодишните коледни празници. Когато ви се прииска да харчите, препоръчва Klontz, недейте да действате веднага, а активирайте здравия си разум, като си задавате въпроси: Наистина ли се нуждая от това? Мога ли да си го позволя? Къде ще го сложа? Как ще се чувствам във връзка с тази покупка утре сутрин?

Когато става дума за големи покупки, специалистът препоръчва да изчакате 24 до 48 часа между импулса и фактическата покупка. Много често емоцията, свързана с импулса, вече е избледняла и е по-лесно да се мисли обективно, като се отчитат всички плюсове и минуси, обяснява той. Тази тактика може да се прилага и в областта на инвестициите.

  1. Използвайте онлайн инструменти за ограничаване на пазаруването

Съществуват плъгини за браузъри, които ви позволяват да си поставите ограничения точно кога да посещавате определени сайтове. Можете да се погрижите за бюджета си, особено ако имате склонност да пазарувате онлайн в дадени времеви прозорци – по време на обедната си почивка или късно вечер, например.

Онлайн пазаруването може да се превърне в нещо като хоби, казва LaMarche. Неудобството от връщането на покупка, за която съжалявате, че сте направили, може да ви доведе до решение да я запазите. Наложително е да ограничавате това свое поведение. Онлайн инструментите няма да са ви достатъчни, ще ви трябва и воля.

  1. Откажете абонамента за имейли от магазини и сайтове за пазаруване

Много от нас се будят с имейл, пълен със съобщения от любимия ни магазин, който обявява нова колекция или последни промоции – въобще предложения, които могат да изпразнят кесията ни. Физическите ни пощенски кутии също са задръстени от брошури и каталози.

Ако трябва да се въздържате, решението е просто: откажете. След като веднъж отидете на сайта и видите нещо, което ви харесва, е трудно да натиснете паузата, така че преди да отворите линка, скролнете до края на имейла, откажете бюлетина и намалете изкушението.

  1. Изтрийте информацията си за плащане от онлайн магазините

Когато трябва да се придържаме към бюджета си и правим промяна в начина си на живот, удобството може да се окаже пречка, твърди сертифицираният съветник по финансово планиране Joe O’Boyle.

Някои сайтове за пазаруване предлагат автоматично да съхранят информацията за дебитните и кредитните ви карти, за да може всяка следваща покупка да ви отнема по-малко време. Недейте да се залъгвате, че това е добре за вас. Ако си дадете време да станете от компютъра, за да си вземете портмонето, разсейването може да ви накара да промените решението си.

Очаквайте продължение.

Свързани публикации