5 от 10 трика, които ще ви принудят да развиете по-добри финансови навици (втора част)

WTER880LH2

Финансовите въпроси винаги са били изключително деликатна тема. Явно онези, които казват, че колкото и да печелите, никога няма да е достатъчно, са прави. Обикновено с нарастването на компетенциите, изкачването в професионалната йерархия и увеличаването на заплатата идват и по-големите разходи.

Именно затова няма период в живота ви, в който да не се нуждаете от добра финансова култура, стратегия за разпределяне на паричните средства и за спестяване. След като вече споделихме с вас пет от десетте съвета на Natasha Burton за ограничаване на харченето, вижте и останалите пет. Всички те се основават на изследванията на психолози и финансови съветници.

  1. Опитайте се да плащате всичко в брой

Независимо дали ще приложите тази тактика за ден, за седмица или за месец, използването на хартиени банкноти вместо кредитни карти е доказан начин за ограничаване на разходите.

Когато плащате в брой, можете да похарчите само толкова, колкото носите в себе си, казва съветникът по финансово планиране Joe O’Boyle. Ако подавате сумата в брой, е много по-вероятно да усетите как харчите парите си, спечелени с усърден труд, отколкото ако импулсивно приплъзнете картата си на касата. Той съветва да оставите в портмонето си не повече, отколкото бихте се чувствали комфортно да похарчите за един ден.

  1. Приемете нечия помощ за отчетността

Дали ще наемете професионалист в сферата на финансовото планиране, или ще помолите за помощ приятел или член на семейството – вие решавате. Да имате на разположение човек, който да ви напомня за големите ви цели, е отличен начин да се движите към тях по права линия. Това е така, защото страхът от това да разочаровате някого другиго е много по-мотивиращ от идеята да разочаровате себе си.

Финансовият психолог Brad Klontz казва, че тези, които са във връзка и имат общи финанси с другиго, увеличават финансовата си отговорност благодарение на споделения лимит за харчене. Най-малкото, преди да направят спонтанна покупка за по-голяма сума, се обаждат на другия за одобрение.

  1. Отделяйте средства за пенсионен фонд или инвестиции

Заделянето настрана на пари за черни дни или просто за бъдещето трябва да бъде приоритетната ви цел. Наредете периодичен автоматичен превод от заплатата си в сметка с подобно предназначение. Това е лесен начин да заделите пари още преди да сте ги видели. Не мислете за сметката, освен ако не искате да увеличите стойността на периодичния превод.

  1. Следете всекидневните си транзакции

Това е изпробван съвет: дръжте под око транзакциите, които правите всеки ден, ако искате да се придържате към нов бюджет. В края на деня просто отчитайте плащанията. Някои хора се изненадват, че използват дебитната/кредитната си карта по пет и повече пъти на ден. Проследяването ви прави по-информирани и ви помага да промените финансовото си поведение.

  1. Награждавайте себе си на всеки шест месеца

Поддържането на добри финансови навици е тежка задача. Да си давате стимули да го правите гарантира, че ще продължите в същия дух дълго време. На половин година си позволявайте покупка, която винаги отлагате, но спестявате за нея всеки месец – нова джаджа или почивка за уикенда.

Когато му дойде времето, можете да се наслаждавате на купеното с парите си, без да чувствате вина, казва R. Joseph Ritter, специалист по финансово планиране. Хубаво е да се стремите към баланс – да постигнете самоконтрол, но и да не се откажете напълно от забавлението, за да пестите пари.

Свързани публикации