5 полезни дейности за търсещите работа

VXFA58HGJ1

Спрете да мислите, че подаването на повече документи за повече длъжности увеличава шансовете ви да бъдете наети, и отделете време за себе си и за подобряване на уменията си. Така ще направите мечтаното назначение по-вероятно.

  1. Доброволствайте

Ако се отнасяте стратегически към доброволчеството, то може да увеличи шансовете ви да бъдете наети. Ако сте безработен учител, предложете да помагате в организацията на извънкласните занимания след училище. Ако сте уеб дизайнер, предложете услугите си pro bono на някоя местна организация с идеална цел, чиято кауза ви допада. Със сигурност има много подобни организации, които се нуждаят от редизайн на сайта си. Когато доброволствате, наваксвате с умения в сферата си на дейност и обогатявате CV-то си.

  1. Осъвременявайте уменията си

Ако ви липсва някое умение, изискуемо за позициите, за които кандидатствате, набавете си го, като отделяте време всеки ден, докато не го изградите. Възползвайте се от безброй безплатни ресурси, достъпни онлайн, в това число ръководства, самоучители, курсове, електронни книги, видеоклипове с напътствия. Ако предпочитате друга форма на обучение, потърсете курсове за повишаване на квалификацията във вашата област. Ако притежавате нужните умения, но нямате опит, се постарайте да упражнявате способностите си. Наемащите мениджъри и рекрутърите живо се интересуват не само какво умение сте придобили някога, а и дали сте го развили, или сте го оставили да атрофира.

  1. Работете в мрежа

Работата в мрежа се развива в два основни аспекта – поддържане на старите професионални контакти и създаване на нови. Ако сте на начален етап в кариерата си, свържете се отново с преподавателите си от университета, с ръководителите си от стажовете. Ако имате по-богат опит, свържете се отново със стари колеги, шефове и партньори. Обадете се на тези хора, поканете ги на кафе. Попитайте ги как са (в крайна сметка това е част от социалния ви живот), разкажете им каква работа си търсите. Разберете дали знаят нещо по въпроса, което досега ви е убягвало. Най-важно е да поддържате тези взаимоотношения.

Създайте нови контакти. Присъствайте на професионалните събития и кариерни форуми, които се организират във вашата сфера на дейност. Погледнете и отвъд традиционните срещи за работа в мрежа. Използвайте всяка възможност да се срещнете с хора с интереси, които са сходни с вашите.

  1. Работете на свободна практика

Фрийлансърството не означава временна заетост, докато си търсите работа на пълно работно време. Това е не по-малко сериозна работа от всяка друга. Истината обаче е, че много хора виждат добрите му страни, когато приемат да работят по даден проект именно в такъв период от професионалната си биография – търсенето на постоянна заетост на трудов договор. Излезте извън рамката и опитайте да си дадете шанс като фрийлансър. Това ще подобри много от уменията ви, CV-то ви, портфолиото ви, професионалните ви контакти, доходите ви, а следователно и самочувствието ви.

  1. Изградете силно онлайн присъствие

Направете себе си откриваеми в интернет. Подобрете представянето си в социалните мрежи (най-вече в LinkedIn), представете портфолиото си на свой собствен сайт. Намерете компании, от работа в които се интересувате. Следете блоговете им, последвайте ги във Facebook, LinkedIn и Twitter. Намерете важните фигури в техните структури и също ги последвайте. Научете за какво говорят, направете проучване, демонстрирайте интерес. Подобни ходове ще ви приближат към успеха.

Свързани публикации