5 полезни съвета за началото на годината

Новата година е вече факт. Хубаво ще е, ако през нея направим и постигнем повече, отколкото през изтеклата. Естествено, плановете са едно нещо, а животът друго, но без планиране се обричаме на сигурен неуспех. Каквото и да планирате обаче, не е зле да сторите следните неща – те са добро начало за годината и ще ви помогнат да постигнете поне някои от целите си.

  1. Обновете си профила в LinkedIn. Особено важно е да го направите, ако не сте го обновявали напоследък. Професионалната социална мрежа става все по-значима, дори и в рамките на България. Затова, сложете си хубава и представителна снимка, обновете си данните за местоработата, ако се налага, съберете няколко препоръки и се свържете с нови и интересни хора. Има сериозна вероятност през годината тези усилия да ви се отплатят.
  2. Разчистете си бюрото. Повечето хора имат навика да събират купчини с остарели и вече ненужни хартии и документи на работното си място. Прегледайте ги и изхвърлете всичко ненужно. Въведете порядък. Може и да не ви се вярва, но подреденото и спретнато работно място оптимизира работните ви процеси, пести време за търсене и създава приятно работно настроение.
  3. Поздравете по мейла важните си клиенти и партньори. Знаем, че преди празниците сте изпратили коледни и новогодишни пожелания, но сега е време за нови действия в тази насока. Не се увличайте – пратете по едно изречение на важните хора, с които работите, поздравете ги и изразете надежда, че през годината взаимоотношенията ви ще бъдат все така ползотворни и приятни. Хората забелязват и оценяват подобни жестове.
  4. Подредете си мейла и компютъра. Изумително е как повечето хора неглижират и занемаряват основните си работни инструменти. А в днешно време, сред основните такива са именно компютърът ви и мейлът. Ако в тях цари безпорядък, работата ви се затлачва, хабите време и нерви без нужда и рискувате да объркате важни делови задачи. Архивирайте всичко, което няма вероятност вече да ползвате, въведете система в организацията и ще видите колко голяма услуга сте си направили. При това, съвсем скоро.
  5. Изберете да станете по-добър в поне едно нещо. Всеки има ограничен обхват от компетенции, умения и качества. В нашите възможности е обаче да увеличаваме този обхват с постоянство и упоритост. Ако анализирате какво в работен план ви е било от една страна трудно и неприятно, а от друга, важно за работата ви, непременно ще откриете поне едно нещо, което можете да подобрите и така да улесните живота си и да повишите ефективността си. Може да е чужд език, компютърно умение, социално умение, емоционална особеност на характера ви или нещо съвсем друго. Важното е да го намерите и да започнете веднага да работите върху него. Вложените усилия ще ви се изплатят, а работата ви ще стане по-приятна и лесна.

Първите дни от новата година са много подходящ момент да сторите всичко гореизброено. Човек е мотивиран, изпълнен с желание за по-големи успехи и оптимистично настроен след почивните дни. Яхнете тази позитивна вълна и направете нещо полезно за себе си в офиса. Ще си бъдете благодарни съвсем скоро.

Свързани публикации