5 правила за името на бизнеса ви в дигиталната ера

5 правила за името на бизнеса ви в дигиталната ера

Манията ни по екраните промени правилата за избор на име на бранда ви – и препоръките, и забраните. И е разбираемо. Възходът на постоянната свързаност и социалните медии преосмисли начина, по който работим, по който се отнасяме един към друг, пазаруваме и се забавляваме.

Това е изводът от неотдавнашна статия в Knowledge@Wharton, насочваща вниманието ни към мнението на експертите относно намирането на подходящо име на бизнеса в дигиталната ера. Тази статия изследва влиянието на новите начини, по които клиентите се свързват с фирмите, като отбелязва, че изборът на име за бизнеса ви придобива все по-голямо значение, защото името на фирмата обикновено (но невинаги) е и неин уеб адрес и име на бранда, който трябва да спечели доверието на потребителите.

  1. Кратките имена на домейни печелят

В наши дни, когато обмисляте името на своя бранд, трябва да вземете предвид, че вероятно то ще бъде и домейн на сайта ви. Проучване на Karl Ulrich, заместник-декан на департамента по предприемачество и иновации в Wharton, показва, че имената на домейни със 7 или по-малко знака, изключвайки разширението, генерират по-голям трафик. Броят на посетителите на сайта намалява със 7%, ако дължината на името на домейна се увеличи до 10 знака.

Най-общо, това означава, че трябва да очаквате 2% спад в трафика за всеки допълнителен знак над златните 7 или по-малко.

  1. Грабващите имена, които не препращат директно към продукта, имат предимства и недостатъци

Важността на домейна води много фирми до избор на кратко и запомнящо се име, дори да е измислена дума (като Spotify) или нещо напълно несвързано с бизнеса (гледайки само името, не бихте се досетили, че Amazon предлага книги, а не почивки в Южна Америка). Да поемете по този път има своите предимства, но и цена, която трябва да платите.

Грабващият и запомнящ се уеб адрес може да бъде много ценен, но само ако клиентите вече разпознават бранда ви. Достигането до този етап не е никак евтино. „Като Uber и Amazon, компании като тези трябва да похарчат много пари, за да позволят на хората да научат с какво се занимават“, предупреждава професорът по маркетинг Leonard Lodish.

Най-доброто, но и най-трудното решение е да намерите име, което е запомнящо се, уникално, не твърде общо, но пък обяснително (нещо почти невъзможно предвид изискването за краткост).

  1. Помислете за софтуера за гласово разпознаване

С увеличаването на интереса и употребата на контролирани от гласа дигитални асистенти като Siri измислянето на име, което е лесно за произнасяне, става по-важно от всякога. Задължително е името на фирмата да звучи точно както клиентите ви биха го произнесли, отбелязва се в цитираната по-горе статия. Ако хората търсят мексиканския ресторант Garaje в Сан Франциско, те биха произнесли името му грешно и това ще попречи на софтуера за гласово разпознаване да го намери.

  1. Вземете предвид малките екрани на мобилните устройства

Лесно ли ще бъде за произволен човек да разпознае името на бранда ви на екрана на смартфона си? Част от отговора се свежда до елементи от дизайна като шрифта, но отчасти това зависи и от избора на име и от правописа му. Тенденцията при мобилните устройства е да поглеждаме екраните бързо, така че бихте искали потребителите да продължат нататък бързо. Нарича се плавност на възприятието, обяснява професорът по маркетинг в Wharton Barbara Kahn.

  1. Недейте да възлагате прекомерни надежди на името

Важно ли е името? Определено. И все пак е по-маловажно от това да предлагате страхотен продукт или услуга, особено за по-младите клиенти. Милениалите не се интересуват от име и лого, а от преживяването, което можете да им предоставите, твърди Sinan Kanatsiz, председател на Асоциацията за интернет маркетинг. Името е страхотен инструмент, но само ако продуктът или услугата, които предлагате, са полезни на клиентите.

Свързани публикации