5 предимства на работата от вкъщи

5 предимства на работата от вкъщи

В наши дни все повече хора работят от дома си. Това е тренд, който се разраства бързо и който провокира множество дискусии – достатъчно ефективни и продуктивни ли са хората, които работят от вкъщи? Може ли да се следи и контролира работата им пълноценно? Тези и още подобни въпроси се въртят около това все по-популярно и модерно решение. Ето някои от основните мнения, защитаващи позицията защо всъщност т.нар. виртуални служители са изключително полезни, функционални и икономични.

  1. Ако работите от вкъщи ще бъдете по-продуктивни

Скорошно проучване на Harvard Business Review, насочено към китайска туристическа компания, чиито служители са вършили задълженията си  за 9 месеца от дома си, показва, че резултатите от работата им са се покачили с 13.5 %. Не само това, но се оказва, че работейки от вкъщи, те са се чувствали и значително по-щастливи и удовлетворени. Вярно, това е изолирано изследване в далечен на нашия контекст, но е факт, че това просто е конкретно доказателство на най-често спряганото мнение в защита на работата от вкъщи – увеличената продуктивност.

  1. Може да почивате колкото пожелаете

Това е нещо, което като цяло не е възможно в офиса. Обикновено има фиксирани часове за „поемане на дъх“ (или храна), които, повече или по-малко, се следват стриктно. Ако работите у дома си, можете да почивате, когато усетите, че имате нужда от това. Изследванията показват, че колкото по-често човек си почива, толкова по-добре върши своята работа, защото успява да възвърне концентрация си и да се отърси от напрежението. Всичко това пък води до по-големи количества качествено свършена работа. И обратно – непрестанните часове работа без почивка водят до стрес и прегаряне. Кое от двете е по-вероятно да ви се случи у дома?

  1. Можете да се събудите по-късно

Всички знаем колко е добре да започваме деня си рано сутринта – така имаме достатъчно време за всичко. Факт е, въпреки това, че за някои хора ставането рано е напълно противопоказно и не действа стимулиращо по никакъв начин, а напротив – прави ги непродуктивни, раздразнителни, разсеяни. Това обикновено са тези, които наричаме „нощни птици“ – които са най-активни и съсредоточени в прегръдките на спокойната нощ, ако бихме могли да си позволим малко поетика. Работейки от вкъщи, този тип хора могат да вършат работата си тогава, когато се чувстват най-добре, без да се налага да се стремят да се вместват в работни часове, които не съответстват на биологичния им ритъм.

  1. Няма да ви се налага да губите време в пътуване

Ставате, правите си едно кафе или закуска и започвате работа. Няма нужда да се тътрите в сутрешния трафик, да се бутате в градския транспорт или да давате част от заплатата си за карти, гориво и т.н. Повечето хора пътуват от 40 до 90 минути за работа – сметнато грубо, това е почти един месец на година, загубен в придвижване от точка А до точка Б. Помислете колко работа бихте могли да свършите за този един час на ден? Или каква хубава и зареждаща почивка може да направите?

  1. Виртуалните служители са несъмнено по-икономични

Факт. Представете си, че 10 от вашите служители работят от дома си. Това, на първо място, ще отвори повече офис пространство, т.е. работното място ще стане по-просторно и несъмнено по-спокойно. На второ място – помислете колко средства и ресурси ще ви спести това? Всеки служител се нуждае от съответно оборудване в офиса, изразходва дадено количество консумативи, които могат да бъдат спестени, ако той действа от своя дом. А ако се изгради правилната комуникация – което далеч не е невъзможно – в никакъв случай тези служители няма да бъдат по-малко ефикасни. Със сигурност обаче ще ви спестят много разходи, ако работят дистанционно.

Естествено, това е само едната гледна точка върху тази така дискутирана напоследък тема. Очаквайте скоро и статия, представяща другата позиция – защо физическото присъствие на служителите и работата в офис е все още силно предпочитано от повечето компании.

Свързани публикации