5 причини, заради които се страхуваме да започнем собствен бизнес – и как да ги преодолеем

5 причини, заради които се страхуваме да започнем собствен бизнес – и как да ги преодолеем

Имате идея, която искате да реализирате, но не можете, защото се притеснявате, че ще се провалите по множество възможни начини? Предпочитате да си намерите стабилна работа с добро заплащане и да заглушите тези така подвеждащи гласове в главата ви, тласкащи към решения, за които не сте готови? Не се притеснявайте, това е често срещана ситуация. Нека обаче се осмелим да я анализираме. Да разберем страховете и да видим дали всъщност не бихме могли да ги превъзмогнем по-лесно, отколкото очакваме?

  1. Провал

Страхът от провала, казват ни психолозите, е на върха на планината от опасения, които имаме. И това е нормално, особено що се отнася за бизнес. Представете си – влагате средства, усилия, освобождавате мечтата от юздите и я пускате в действие – и изведнъж всичко се срива. Трудно е да си представим нещо по-лошо от това.

Как да се справим с този страх?

Опитайте да преосмислите идеята за успех. Ако смятате, че успехът за вас се равнява на сигурна работа, с фиксирана позиция с добро заплащане, може би сте намерили правилното място за себе си. Ако това не ви е достатъчно, а напротив – виждате го като нещо, което блокира развитието и потенциала ви, замислете се. Дали всъщност един евентуален провал в преследване на нещо, което обичате, ще бъде по-ужасен от това да знаете, че никога не сте опитали, защото се останали в зоната си на комфорт и сигурната, ежедневна работа?

  1. Неадекватност

Много хора имат усещането, че ще изглеждат като аматьори, започвайки свой собствен бизнес. Че никой няма да ги приеме сериозно, че ще бъдат подигравани и осмивани заради начина, по който са стартирали своя проект. Това опасение може да блокира всеки подтик към създаване на нещо свое.

Как да се справим с този страх?

Често се случва да си мислим, че много мениджъри около нас са природно надарени с огромна увереност и спокойствие. Това не е така. Всеки, който започва свой собствен бизнес се чувства като неадекватен аматьор. И всеки се страхува как ще се справи и какво впечатление ще направи. Въпросът не е в дали този страх съществува или не – защото е неизменен – а как да го прикриете, как да го контролирате. Насочете усилията си в тази посока. И помислете, че всеки лидер на успешна компания е минал през това – и очевидно се е справил.

  1. Унижение

Понякога страхът от унижение или подигравки може да бъде по-силен от всички останали. Който каквото иска да казва – хората се интересуват какво мислят другите около тях и нещо повече – тези мнения влияят на нагласите и мотивацията. А пренебрежително и подигравателно отношение към нещо, което започвате с огромно желание и ентусиазъм, може да ви върне, образно казано, „в първи клас“.

Как да се справим с този страх?

Когато започваме нещо ново, нещо наше, винаги се опасяваме какво ще кажат хората около нас за него. Тук оставяме „конкуренцията“ или „професионалистите“ настрана. Става въпрос за непосредственото ни обкръжение – семейство, близки, приятели. Страхуваме се, че ще ни сметнат за наивници, които хвърлят усилия и средства за нещо, което няма бъдеще – че наливаме от пусто в празно. Противно на очакванията, това рядко е така. Хората около нас искат да успеем поне толкова, колкото и самите ние. И са готови да ни подкрепят не само с окуражаващи думи и топло отношение, а и с каквото друго е по силите им. Използвайте това – техните позитивни настроения и подкрепа, за да засилите своята собствена увереност.

  1. Загуба

Един неуспешен бизнес проект може да доведе до ужасни загуби – финансови, материални, но и до разпадане на чисто човешки отношения. Страхът, че можем да останем сами и без пукната пара, само защото мечтата, която сме решили да преследваме, не се е случила, е парализиращ.

Как да се справим с този страх?

В този момент отново трябва да бъдем по-сигурни в близките ни хора. Те няма да изчезнат само, защото сме претърпели професионален крах. Напротив, те ще бъдат до нас дори повече от всякога и ще помогнат по всеки възможен начин. Ако пък някой „близък“ ви изостави в такъв момент, то значи със сигурност ще ви е по-добре без него. Във всеки случай – никога няма да останете сами и пренебрегнати за това, че не ви е потръгнало. Това е хиперболизиран холивудски сюжет, а не реална възможност.

  1. Успех

Вярвайте или не, много хора се опасяват от това какво ще се случи, ако проектът им потръгне. Ако стане успешен и се разрасне? Това означава голяма промяна, която ще донесе много нови отговорности, различна посока в начина на живот. Нещо повече – това е моментът, в който човек става абсолютно независим или по-точно – всичко започва да зависи само и единствено от него. Вие сте едновременно свой собствен шеф и служител. Тежестта върху плещите ви става доста, доста голяма.

Как да се справим с този страх?

Животът е изпълнен с промени. Независимо дали преминавате като служител от работа на работа или започвате свой бизнес, който се разраства, това все е промяна. Бизнес светът днес цени все повече и повече хората, които смело пристъпват към нови хоризонти и предизвикателства. Някои от най-значимите и големи мениджъри на нашия век са визионери, започнали от нулата. Щом те могат, и вие можете.

И за финал, нека си припомним какво казва именно един от тези успешни бизнесмени, Ричард Брансън: „Не се страхувайте от своите провали. Учете се от тях и продължавайте напред.“

Свързани публикации