5 ситуации, които винаги ще са неловки, когато започвате работа на ново място

5 ситуации, които винаги ще са неловки, когато започвате работа на ново място

Без значение през колко различни позиции сте преминали, новото начало в непозната за вас среда винаги е объркващо и донякъде стресиращо. Защото всяка една малка общност има своите „неписани правила“, които няма как да знаете, без да прекарате известно време в нея. А всеки такъв транзитен период носи и нещо друго – желанието да се докажете като човек с характер и добър професионалист. Няколко са основните ситуации, през които ще трябва да преминете – и вероятно да се почувствате неловко в тях – за да се ориентирате в обстановката и да създадете нужното впечатление. Ето 5 от тях:

  1. Ориентирането в офисната култура

Всяко работно място си има своите негласни уговорки и споразумения, които често няма да видите на информационното табло. А ако нямате някой близък в офиса, който да ви въведе във всичко това, ви остава да наблюдавате зорко. Какво е реалното работно време (т.е. с какво закъснение можете да дойдете и кога да си тръгнете); можете ли да си позволите да излезете за неотложен ангажимент (например зъболекар) около обяд, без това да създаде проблеми? Добра идея ли е да си сложите слушалките и да си пуснете музика, щом никой около вас не прави това? Когато нямате начин да научите всичко това директно, наблюдавайте и го разберете индиректно, за да си спестите конфузните ситуации. Няколко дни обикновено са достатъчни, за да се ориентирате достатъчно добре в основните „неписани правила“.

  1. Отказ

Инстинктивено е, когато сме нови някъде, да отговаряме на всяка мобла с „Да!“, „Разбира се!“, „Абсолютно!“. Искате да се докажете като екипен играч и мотивиран служител и това е нормално. И е важно да бъдете отворени, когато можете да си позволите това. Но също така е важно да се научите и да отказвате. Защото постоянното желание да помогнете на някой от колегите ви може да ви постави в капан. Ами ако всички изведнъж започнат да ви молят за „малко помощ“ и в един момент забравите за своите собствени задачи, които изостават? Вашият мениджър ви е наел с целта да изпълнявате конкретни задължения и когато ги поставяте на заден план, за да „ударите едно рамо“, не си правите услуга. Затова, колкото и трудно да е, се научете да казвате „не“, когато наистина не можете да отделите време и усилия за нещо. Правете го уважително, искрено и колегите ви ще ви разберат, а и ще започнат да ви уважават повче.

  1. Връщане на обратна връзка към шефа

Противно на разпространеното клише, за мениджърите е важно да получават обратна връзка – дори и негативна – от своите колеги. Тяхната позиция не винаги позволява да следят всичко, да виждат пряко резултатите от техните управленски решения или насоки. Затова те имат нужда от искрено мнение. Помнете и това и не се притеснявайте да говорите директно с вашия шеф. Да, важно е да бъдете внимателни и да премерите думите си добре, но бъдете искрени, защитете своята позиция или изкажете своето мнение без притеснение. Това ще ви покаже като отговорен служител, който има самочувствието (и покритието зад него!) да каже това, което мисли. Това несъмнено ще ви издигне по-високо в очите на всички.

  1. Молба за помощ

Ужасно е да се чувстваме уязвими в среда, която не познаваме. Винаги – и това е неизбежно – има неща в процеса на работа, които не са ни ясни, въпреки обученията и въвежданията. И тъй като искаме да се докажем като стабилни професионалисти, които са адаптивни и се учат бързо, не смеем да се обърнем към някой от колегите за съвет, когато ударим на камък в някоя задача. Още по-лошо – ако това е нещо на пръв поглед елементарно и основно. В повечето случаи, хората предпочитат да опитат сами да се справят с изникналото препятствие. И рядко се справят. Нещо повече – става дори по-голяма каша. За това не се „стискайте“ да попитате някого за помощ – всеки от колегите ви е минал по този път, познава го и би трябвало да бъде напълно добронамерен и отзивчив към вас. След като мине време, ориентирате се добре и се справяте с работата си както подобава, вие ще получите уважението, което желаете. До тогава – не се притеснявайте да задавате въпроси, но избягвайте да вършите неща на своя глава, само защото се предполага, че трябва сами да се справите.

  1. Защитавайте себе си

В много ситуации се стига до момент, в който трябва да бъдете свой собствен адвокат. Независимо дали става въпрос за неразбирателство между вас и колеги; недоволство, че са ви отнели важен проект или пък, че са ви възложили твърде много работа или отговорности. Причината няма значение. Важното е, че винаги трябва да сте достатъчно твърди и да отстоявате позицията си (когато сте убедени в нея). Често се случва нови служители да правят компромиси с това, само и само да не навредят на реномето си или да не провокират мениджъра си с такова предизвикателно поведение. Истината е, че такъв тип реакция не е предизвикателна, а нормална. И от вас се очаква да бъдете именно такива – откровени, разсъдливи и с нужното самочувствие. Ако се превърнете в пълен комформист, само и само да не рискувате добрата си позиция, това ще се обърне срещу вас. Отношението както на колегите ви, така и на вашия шеф, ще бъде съвсем различно и най-вероятно няма да подхождат към вас с нужното уважение. Отстоявайте себе си, дори да сте от два дни в офиса, и това ще ви доведе до много по-стабилни позиции сред екипа, отколкото ако се стараете да бъдете по-ниски от тревата.

Свързани публикации