5 стъпки за създаване на запомняща се презентация

StockSnap_ZCH0I6RXC1

Ако искате хората не само да ви слушат, но и да ви чуват и разбират по време на презентацията, както и да запомнят казаното от вас, следвайте тези пет прости правила, формулирани от Larry Kim.

Остават само няколко минути до началото на презентацията. Стоите изправени пред увеличаващата се публика, поздравявате се с колегите си. Да предположим, че вече сте се успокоили и сценичната ви треска е по-скоро здравословна.

Kim споделя, че при първите си публични изяви е бил ужасен презентатор. Основната причина била, че е склонен да представя себе си – тема, от която почти никой не се интересува. Според него правилният ход е директно да скочите в историята и да грабнете вниманието на аудиторията си още в първите минути от изявата.

  1. Внимателно прегледайте отзивите от предишни свои презентации

Няма значение, че смятате последната си презентация за триумф. Не сте обективен. Ако става дума за голямо събитие, организаторите ще ви изпратят отзиви от присъствалите на него. Ако пък сте презентирали пред екипа си на работа, лесно ще поискате мнението на колегите си.

Прегледайте отзивите и им обърнете внимание, независимо дали са изпълнени с похвали или с твърде остра критика. Използвайте ги като инструмент да подобрите следващата си презентация.

  1. Направете дисекция на презентациите си

Гледайте записи от презентациите си. Във видеото ще имате възможност да забележите много повече подробности, отколкото предполагате.

Важното е да разберете какво е оставило най-силно впечатление в публиката ви. Някой определен слайд? Конкретна идея, която сте споделили? Шега, с която сте разведрили обстановката?

Анализирайте и обобщете предимствата. Така ще сте в състояние да ги умножите. Има голяма вероятност нещо, което веднъж е проработило, да проработи отново.

  1. Заложете на силните си страни

Невинаги можете да се преборите със слабостите си, но пък винаги можете да ги неутрализирате, като увеличите силните си страни и залагате повече на тях.

Larry Kim пише, че в неговия случай това са забавни визуални материали, включващи еднорози, магарета, ракети и дъги. Ентусиазмът и енергията компенсират за липсата на красноречие.

  1. „Запазена марка“ и повторение

Оригиналните идеи привличат вниманието. Като Larry Kim и еднорозите. Открийте кой е елементът, който работи във вашите презентации, и го превърнете в част от личната си марка. Изграждайте презентациите си около тази тема. След като откриете какво работи, продължете да го използвате.

  1. Добавете втори край

Kim обича да завършва презентациите си два пъти. При първото заключение той обобщава главните си тези. Второто, обаче, прави изводите от изследванията му в полето на маркетинга незабравими, защото ги илюстрира по своя типичен, забавен и цветен начин в една-единствена страница.

Тази стратегия привлича интереса и предизвиква реакция. След края на презентацията хората се чувстват така, сякаш са присъствали на две презентации по едно и също време. Научили са не само важни факти, но и какви предимства могат да си осигурят благодарение на новото знание.

Какво означава всичко това?

През 1956 г. Алфред Хичкок прави римейк на свой собствен филм, озаглавен „Мъжът, който знаеше прекалено много“. Сравнявайки двата филма, той казва: „Да речем, че първата версия е дело на талантлив аматьор, а втората е създадена от професионалист.“

Дори един от най-добрите режисьори на всички времена някога е бил аматьор.

Същото важи и за най-добрите оратори и презентатори. Единственият начин да усъвършенствате уменията си е да се учите чрез изявите си и да умножавате броя им. Дори днес да са аматьорски, може един ден от вашата уста да излизат едни от най-запомнящите се послания във вашата професионална сфера.

А, да: и да бъдете еднорог в море от магарета.

Свързани публикации