5 стъпки за успешно връщане в професионалния свят след майчинство/бащинство

StockSnap_2NII9HFJQW

Връщането на работа след продължителен отпуск по майчинство/бащинство е нелека задача, особено ако вземем предвид бурята от съпровождащи емоции. От една страна, често е налице вина, че докато сте на работа, изоставяте детето си, с което никога досега не сте се разделяли за толкова време. От друга страна, на всеки професионалист, грижещ се за детето или децата си вкъщи, му липсва интелектуалната стимулация, социалните връзки и усещането за самия себе си, което носи кариерата.

Сякаш това не е достатъчно, но понякога са налице и допълнителни усложнения. Нерядко се случва родителите по някаква причина да са принудени да напуснат предходната си позиция и да се наложи да търсят нова месторабота. В други случаи отношенията с ръководството са толкова обтегнати след отсъствието, че може би напускането е по-добрият вариант. В най-добрия случай ще ви се наложи да си наваксате пропуснатото в извънредно кратки срокове, но това е лесно постижимо, когато работите в добър екип.

Хубавото е, че има начин да не излизате от форма и да държите уменията и знанията си на високо ниво, като ги осъвременявате. Не пренебрегвайте и важността на професионалните връзки. Ето какви съвети, базирани на личния опит, дава Sara Shepherd. Разбира се, дали всички ще ви бъдат полезни, зависи от това с какво се занимавате и в каква конкретна ситуация се намирате.

 1. Ако търсите работа, не оставяйте времето, в което не сте наети, „празно“.

  Доброволствайте за събития или в организации в своето поле на заетост – това все пак е опит, който можете да опишете в CV-то си, а и е страхотен начин да научите за овакантените постове, които са подходящи за вас.

 2. Присъствайте на професионалните събития и срещите, организирани във вашата сфера на интерес.

  Поддържайте мрежата си от контакти по време на отпуска по майчинство/бащинство – това е един от най-ценните ресурси, с които разполагате.

 3. Ако имате възможност, опреснете знанията и уменията си, като се запишете за онлайн курс.

  Има стотици, а някои от тях са безплатни. Хубавото е, че можете да завършите курса вкъщи, докато децата ви спят. Добавете придобитата квалификация в CV-то си, за да покажете, че актуализирате знанията си и продължавате обучението си.

 4. Никога не забравяйте за личната си марка.

  Отделяйте време за профилите си в социалните мрежи. Много от специалистите по подбора преглеждат профилите на кандидатите. Определено не бихте искали да се натъкнат на нещо неподходящо. Всяка информация за вас изгражда част от образа ви. Уверете се, че Facebook профилът ви не е достъпен за разглеждане от непознати. Личният живот си е личен живот. Ако имате акаунт в Twitter и личи, че е ваш, прегледайте туитовете си, за да сте сигурен, че съдържанието им не е неподходящо (още по-добре е да започнете да туитвате съдържание, свързано с важни теми във вашата професионална сфера). Освежете профила си в LinkedIn. Ако е приложимо за професията ви, направете си уебсайт.

 5. Не се обезкуражавайте.

  Shepherd казва, че е разчитала на правилото 1/10: кандидатствала е за десет позиции, като се е надявала, че ще я поканят на интервю поне за една от тях. Естествено, колкото повече време, мисъл и усилия отделите на мотивационното си писмо, толкова по-голям е шансът ви за успех.

Свързани публикации