5 съвета за по-добра комуникация по време на интервю

5 съвета за по-добра комуникация по време на интервю

Интервюто за работа носи със себе си задължително напрежение, независимо за каква длъжност кандидатстваме. Стараейки се да направим най-доброто възможно впечатление, често се държим неестествено, а притеснението изиграва допълнително лоша шега. И така стигаме до момента, в който напускаме стаята и си мислим колко неща сме пропуснали да кажем, колко други е трябвало да изразим по-разбираемо и как е трябвало да реагираме в дадена ситуация или на даден въпрос, за да се представим в по-добра светлина. Една от основите за успешно интервю е добрата и ясна комуникация. За да не ви сполитат такъв тип мисли и угризения след срещата, ето няколко съвета, които можете да приложите.

  1. Направете силно първо впечатление

Това може би е най-важната част от всяко интервю, защото първото впечатление – за добро или лошо – е трайно. Ако не се представите добре на този етап, много е вероятно след това разговорът да протече с „едно наум“ от страна на интервюиращия. За щастие, силното първо впечатление не изисква много: когато влезете в стаята, стиснете ръце с този, с когото ще говорите, осъществете зрителен контакт и се представете накратко. Ако има други хора в стаята – поздравете и тях по същия начин. Така ще се представите като уверени, възпитани и комуникативни. А това вече е плюс за вас.

  1. Говорете ясно и уверено

Нормално е да се чувствате изнервени, когато сте на интервю, но е важно да не позволявате на притеснението да влияе на поведението и начина ви на говорене. А то може да въздейства по много начини – треперещ глас, използване на множество паразитни думи, ненужни „ъм“-кания, бърз и неясен говор, автоматични и необмислени отговори, защото изведнъж напрежението блокира мисленето ви. Всичко това може да доведе до пълен крах, независимо колко добре сте подготвени. Затова е важно да се удържите, да говорите бавно и отчетливо и дори да си давате време да обмислите добре как да формулирате своя отговор. Защото да помълчите няколко секунди и след това да се изкажете, е много по-добре, отколкото да бързате да реагирате, но отговорът ви да не е убедителен и ясен. Дръжте темпото на разговора в такъв диапазон, в който се чувствате комфортно, и всичко ще бъде наред!

  1. Усмихвайте се

Когато разговаряте, интервюиращият търси нещо повече от вашата квалификация, а именно – дали сте човек, с когото е приятно да се работи. Позитивното отношение на даден кандидат има голяма тежест за евентуалния му избор. А това отношение се демонстрира най-лесно с усмивка. Бъдете приветливи, когато за първи път влезете в стаята и се запознаете; отговаряйте усмихнати на въпросите, но въпреки това демонстрирайте съсредоточеност – все пак не искате да изглеждате твърде „лигави“. Естествената, неподправена усмивка е най-доброто оръжие за предразполагане и добро впечатление, що се отнася до език на тялото. Използвайте я!

  1. Използвайте истории

Понякога, най-добрият начин да отговорите на определени въпроси, е с истории. Те могат да направят интервюто по-интересно, а самите вас – по-запомнящи се като кандидати. С добър и увличащ разказ имате шанса да създадете по-силна естествена връзка между вас и интервюиращия, а това винаги е плюс. Затова преди всяко интервю, подгответе си някоя и друга история от вашия професионален път, която ви се струва релевантна към сегашната позиция и с която можете да отговорите на някои от най-често задаваните въпроси. Изрепетирайте ги няколко пъти, за да не забравите някой важен момент от тях и ги използвайте при първия възможен случай!

  1. Задавайте въпроси

Много е важно да разчупите стереотипа на традиционното интервю, в което вие сте „разпитваният“. Да, вярно е, че фокусът е основно върху вас и това какво вие можете да допринесете за компанията, но за да създадете една добра връзка с интервюиращия за толкова кратко време, е важно срещата да се превърне от „разпит“ в „разговор“. Не е задължително въпросите, които задавате, да са свързани с неговите. Попитайте спокойно това, което за вас е интересно и не сте могли да разберете от предварителното си проучване. Например – бихте могли да се поинтересувате какво самият интервюиращ харесва в компанията; каква е нейната позиция спрямо даден казус в съответното бизнес поле. Разбира се, можете да зададете въпроси свързани с вашата позиция, които са по-конкретни от общите разяснения, изписани в обявата. Задавайки въпроси, интервюто се превръща естествено в разговор, в който и двете страни обменят информация и се опознават по-добре. Защото, както чрез вашите отговори, но така и чрез вашите въпроси, вие  можете да направите добро впечатление и да се представите като правилния кандидат за длъжността. Не изпускайте тази възможност!

Свързани публикации