5 съвета за вечерта, които ще направят работните ви утрини по-безболезнени

сутринНепрекъснато слушаме и четем какви са навиците на успешните бизнесмени и предприемачи, с явната цел да се поучим от тях. И винаги става видно, че успешните хора се събуждат много рано и (едва ли не) отмятат 90% от задачите си още преди обяд. Значи, сутрешният часови пояс е подходящ за важна работа и е добре и ние да овладеем тайните на рационалното му използване.

За съжаление, нещата на теория и на практика са леко различни. Обичайното положение е сутрин да тичаме като обезумели из жилището, да търсим дрехи, да не намираме половината неща, които ни трябват, да се чудим какво да закусим набързо и други подобни „забави“. А това не допринася много за правилната работна настройка и обикновено ефектът не закъснява да проличи, когато се появим уморени, изпотени и ядосани в офиса. Затова, разумно е да придобием следните полезни навици, които да ни помогнат в организирането на трудните сутрини и да ни дарят с така желаната продуктивност. Подготовката е в основата на успеха, респективно, съветите са за предишната вечер.

Планирайте трите си НВЗ

НВЗ е неблагозвучно, но удобно съкращение за „най-важни задачи“. И така, привечер опитайте да планирате най-важните си задачи за идния ден. Това не е особено релаксиращо занимание, но пък е полезно. Приемете, че това са задачите, „които наистина трябва да свършите“ на следващия ден. Това ще ви помогне наистина, защото сутрин човек е с относително замъглено съзнание и пропуска важни неща.

Проверете прогнозата за времето

Ако предварително знаете какво време се очаква утре, ще можете още от вечерта да си приготвите подходящи дрехи (и аксесоари). Това ще ви спести много усилия и нерви сутринта. Знаете го от личен опит, нали?

луна

Оправете хаоса в чантата си

Хората сме разсеяни и инертни – поне понякога и поне някои от нас. Мнозина имаме навика да слагаме в чантата/раницата си какво ли не и постепенно нивото на хаос там започва да става стряскащо. Ако си създадете навик вечер да си почиствате чантата от боклуци и да внасяте малко ред в нея, на сутринта всичко ще ви е по-лесно. Или поне онова, което има отношение към съдържанието на чантата. Няма да си забравяте ключове, тефтери, телефони и какво ли още не, пък и няма да ги търсите по половин час на излизане.

Пригответе си закуска и обяд

Ако можете, подгответе си нещо, което смятате да хапнете на следващия ден. Например, ако си направите сандвич за закуска от вечерта, той няма да е толкова лош на сутринта, но усилието ще ви спести нерви и време на следващия ден. (С мюслито е още по-лесно, пък и то обича да престои, за да стане по-вкусно.) Същото се отнася и до обяда. Ако имате навик да си носите храна в офиса, пригответе си кутиите за следващия ден и ги подредете в хладилника. Значително по-удобно е сутрин да отворите вратата на хладилника, да грабнете готовите неща и да излезете, отколкото да правите всичко в последния момент.

Релаксирайте

Не си блъскайте главата с проблемите на утрешния ден. За да можете ефикасно да си починете, добре е да знаете и как да се отпуснете. Почетете книга, послушайте хубава музика, изгледайте някой филм – каквото обичате. Просто се опитайте в последните часове на деня да не се стресирате с мисли за работа. Това ще ви отпусне и ще ви даде възможност да поспите добре, а сънят, както е известно, е от ключово значение за работоспособността и настроението ни.

Свързани публикации