5-те най-важни правила за превръщане на работните отношения в истински приятелства

5-те най-важни правила за превръщане на работните отношения в истински приятелства

Ако сте достатъчно големи късметлии, вероятно не мразите колегите си. Ако сте още по-големи късметлии – дори ги харесвате. И е съвсем нормално да искате да бъдете приятели с тях. Добрите отношения с хората в офиса могат да влияят изключително положително на вашата мотивация и продуктивност – все пак прекарвате почти целия ден заедно и това е несъмнено от значение. Но преди да стигнете до този момент, има няколко неписани правила, които е добре да имате предвид при сближаването с вашите колеги.

  1. Не прекалявайте в отношенията с шефа си

Колкото и да си пасвате с вашия пряк началник, е много важно, винаги да помните, че между вас все пак има йерархия. В никакъв случай това не значи, че не можете да говорите за неща, които не са свързани с работа или пък да се забавлявате заедно. Не, напротив – всичко това е напълно нормално. Но недейте да използвате вашето приятелство, за да достигнете привилегирована позиция и да си извоювате повече свобода.

  1. Бъдете уважителни

Много е важно да уважавате различията и специфичните ситуации на вашите колеги. Всеки има своите убеждения, своята различна среда и интереси. Колкото и да ви се струват далечни те, опитайте се да ги разберете. Ако имате вегетарианец в екипа, отидете да хапнете някъде, където има хубава кухня от този тип. Или пък ако не обичат алкохол – излезте за кафе или чай някоя сутрин, вместо на бар вечер. Старайте се да не съдите и да подхождате с уважение към различията на всеки един от тях, дори и да не ги споделяте.

  1. Не създавайте клика

Всеки от нас предпочита да комуникира с конкретна група от хора и това е разбираемо. Но когато сте в офиса, дори и да имате тези предпочитания, опитайте се да бъдете отворени към комуникация с всички от екипа ви и да не изолирате никого. Да, със сигурност някои хора ще ви бъдат по-близки, но това не значи да пренебрегвате всички останали или да се държите зле с тях. Не си създавайте т.нар. „училищни групички“, тъй като това ще създаде напрежение и проблеми в работата вътре в екипа ви. А това не трябва да се случва.

  1. Бъдете себе си

Често хората пренастройват своето поведение, за да се приобщят по-лесно в своята работна среда. И това е погрешно. От една страна, отнема ужасно много енергия и сили да се преструвате на такива, каквито не сте. А това, заедно с работата ви, няма да повлияе във ваша полза. От друга – когато се сближите с вашите колеги вече извън работната среда, те ще разберат, че не сте такива, за каквито се представяте, а това вероятно ще ги отблъсне. Затова, бъдете себе си, бъдете искрени и не се опитвайте да се харесате задължително на всеки.

  1. Не прибързвайте

Нови сте на работа и виждате, че екипът ви си е създал готина компания, в която нямате търпение да влезете. Важно е обаче да имате това търпение. Колкото повече натискате и се опитвате да се доказвате пред тях с безброй покани за излизания и въпроси какво ще правят петък вечер или през уикенда, толкова по-трудно ще ви приемат. Бъдете инициативни, но не прекалявайте. Най-хубавите приятелства се случват естествено и се развиват с времето. Това важи напълно и за тези в офиса.

 

Свързани публикации