5-те студентски трика, които ще ви помогнат да успеете след завършването

Помните ли времето в училище – безгрижие, игри, изпитвания, контролни, добри приятели… Когато сме в училище, бързаме да пораснем, гледаме през розовите очила и очакваме животът ни да бъде песен. Знаем много по всички предмети, но и нищо не знаем.

student-projelistВъпросите за работата и живота остават отворени. Отиваме в университет, за да потърсим отговорите, а междувременно студентският живот тече с пълна сила. Когато стане въпрос за работа, или това да поемем малко по-голяма отговорност, се обръщаме и си казваме „Е, има време. Така или иначе ще работя цял живот“. И така времето минава в безгрижие и трупане на още и още знания. Докато един ден вече сме завършили и университета. Всички изпити са взети, имаме диплома… А сега накъде?!

Във всяка обява за работа неизбежно се търси опит, стаж, образование, участие в проекти, сертификати, постижения… Задаваме си въпроса „Как очакват от мен всичко това?“. Всъщност го очакват и има защо. Истината е, че ако се беше намерил някой, който да сподели с вас няколко малки тайни за това как да прекарате годините в университета, сега щеше да ви бъде много по-лесно. Е, предстои ние да ви разкрием тези най-важни „трикове“, така че да бъдете не една стъпка, а километри пред другите.

Съвет №1: Годините не са оправдание – не мислете, че сте твърде малки, за да работите или да се включите в доброволчески организации. Бъдещите ви работодатели ще оценят много по-високо участието ви в студентска инициатива отколкото стажът ви в някое кафене. Не губете времето си с работа, която не ви носи знания. Всеки ден можете да подобрявате себе си и уменията си, започвайки още днес.

Съвет №2: Ученето не свършва с изпитите – докато сме студенти често си мислим, че сме пренатоварени с учене и контролни и нямаме време да прочетем нещо, несвързано с учебния процес. Това също е заблуда. Точно тогава имаме време и трябва да го използваме, за да научим максимално много неща в областта, в която са насочени интересите ни.

Съвет №3: Намерете си подходящ стаж – не е тайна, че стажът е важен и абсолютно необходим. Точно той ни помага да видим бизнеса извън стерилната академична среда и да се докоснем до реалността. Най-доброто, което можете да направите за себе си, е да намерите подходящ стаж, който да развие и обогати уменията ви още докато сте студенти. Не чакайте да завършите, за да започнете тепърва да си търсите стаж.

Съвет №4: Участвайте в състезания и конкурси – състезанията и конкурсите IMG_4802също дават полезен опит и допир с една доста различна среда. Това са местата, на които срещате най-мотивираните студенти, които имат ясни цели и ги следват. Точно това са хората, които е твърде вероятно в бъдеще да управляват страната. Със сигурност искате да станете част от тази елитна група, нали?

Ако и вашият отговор е „Да“, още сега можете да направите първата стъпка. До 7 септември е отворена регистрацията за третото издание на инициативата „Моята банка на бъдещето“, която събира всяка година точно тази елитна група студенти, които с идеите си са готови да променят не само банковата система, но и света.

Съвет №5: Обградете се с хора като вас – последната тайна е може би най-лесната, но и най-трудната за изпълнение. Когато установите какви са целите ви и как си представяте бъдещето, е време да се огледате и в обкръжението си. Заобиколени ли сте от високо мотивирани хора, които имат също толкова ясни цели, колкото и вие? Ако отговорът е „Не“, тогава не чакайте, а променете средата си, защото тя е основополагаща за развитието на всеки млад човек.

Ето го и отново първия ден след завършването на университета. Е, сега нещата изглеждат по различен начин. Не сте объркани и не се чудите накъде да поемете, защото вече вървите по пътя. Остава само да не се отказвате и да продължите да преследвате и постигате целите си.  

Публикации от серията