5 типа поведение, които биха намалили драстично шансовете ви за успех на интервю за работа

5 типа поведение, които биха намалили драстично шансовете ви за успех на интервю за работа

За всички е ясно, че опитът и образованието не са всичко. Експертизата ви е задължителната стабилна основа, върху която интервюто стъпва, но далеч не е всичко. Поведението, отношението, характерът, които покажете по време на разговора, съставят поне 50 % от оценката на интервюиращия. Затова е важно да не се осланяте единствено и само на изрядното си CV, но и да покажете такъв тип поведение, който да не създаде лоши впечатления от вас. Ето какво е добре да избягвате:

  1. Нежелание за разговор

Неловкото мълчание е потенциална заплаха за вас във всяка една подобна ситуация. Независимо какъв тип човек сте, важно е да положите усилие и да бъдете възможно най-комуникативен по време на интервюто. Отговаряйте смислено и задълбочено, а не само с една-две думи, половинчато и лаконично. Задавайте въпроси, създавайте предпоставки за разговор, за дискусия, в която добрата ви експертиза или приятният ви характер могат да блеснат. И не – по време на интервю за работа мълчанието не е залто.

  1. Не сте „в крак с времето“

Дори и да имате чудесен и богат предишен опит в дадена сфера, изключително важно е да имате мотивация за развитие – да търсите нови знания и умения. Ако на предишната ви работа даден набор от умения е бил достатъчен, то на мястото, на което кандидатствате, вероятно ще искат нещо различно, а може би – дори нещо повече. Трябва да покажете, че сте адаптивни и схватливи – че сте в крак с времето или сте готови да положите нужните усилия, за да влезете оттук насетне в неговата „крачка“.

  1. Не искате да започнете от нулата

Ако търсите работа в сфера, в която вече имате богата експертиза, е много вероятно това да не ви се налага. Но ако, по една или друга причина, сте решили да се преквалифицирате, то може да се наложи да започнете от неприятно ниско за вас равнище. Това може да се окаже в конфликт с опита и самочувствието ви, особено ако преди сте заемали висока и сериозна позиция. Това обаче е нещо съвсем нормално и далеч не цели да ви унижи или дискредитира – реалистичният ход на нещата, който не бихте могли да избегнете. Затова е важно да подходите с разбиране, със спокойствие и да оставите ранимото си его на вратата.

  1. Говорите само за себе си

Такъв тип поведение се среща неприятно често в повечето интервюта за работа днес. Кандидатстващите имат неприятния навик да поставят акцента на разговора върху тях. Тук моментите са два – от една страна, имаме хвалебствия и проява на твърде голямо самочувствие, а от друга, директно се задават въпроси за заплащане, осигуровки, отпуски, майчинства и прочие. И докато това несъмнено са важни питания, които не трябва да остават извън разговора, то нека те бъдат повдигнати в края на интервюто, деликатно и премерено. За да постигнете успех и да впечатлите интервюиращия, важно е да се научите да задавате въпроси, които са свързани с това, което вашите потенциални работодатели биха могли да получат от вас, какви очаквания имат, какво вие конкретно можете да им дадете и да допринесете за компанията. Гравитирайте около този тип въпроси, а не около центрирани върху вас питания и ще видите колко положително ще се отрази това върху крайния резултат.

  1. Твърде негативни сте

Избягвайте откровения „хейт“ и негативно поведение, независимо за какво става въпрос – за друга компания, за бившия ви шеф, за дадена ситуация или тема или въобще – каквото и да било. Критичното мислене е едно, крайният и необоснован негативизъм – съвсем друго. Не е нужно да сте съгласни с всичко, което се случва, но несъгласието трябва да бъде предадено възможно най-уважително и подплатено с доводи. Разбира се, само ако разговорът го изисква. Ако не, просто бъдете позитивни, усмихнати, покажете мотивация, енергия и топло отношение, а не се впускайте сами в ненужни „атаки“. Несъмнено един от най-силните и работещи козове, които може да използвате във ваша полза

Свързани публикации