5 урока, които можете да научите от бизнес грешки

5 урока, които можете да научите от бизнес грешки

Грешките често пъти могат да костват много. Въпреки това, начинът по който се измъкваме от тези ситуации и използваме този опит при нашите следващи начинания, е именно това, което ни помага да ставаме по-добри в нещата, които правим. Защото успешните предприемачи не са тези, които не правят грешки, а тези, които не повтарят старите. Ето няколко „урока“, които почти всеки предприемач е научил именно на принципа опит-грешка.

  1. Игнорирайте това, което мейнстриймът смята

Масите са съставени от т.нар. средностатистически индивиди. Това са хора, които най-вероятно нямат нито опита, нито същата амбиция за успех или начин на мислене, както повечето предприемачи. Следователно тяхното мнение не трябва да бъде влияещо върху вашите решения. Важно е да бъдете по-самоуверени, да се доверявате на себе си или на хора, които имат опит или посока на мислене, сходна на вашето. Масовото мнение няма да ви помогне за нищо.

  1. Не пренебрегвайте традициите

Много млади предприемачи отхвърлят статуквото просто, защото искат да бъдат оригинални, революционни, носещи промени. Вярно е, че някои от най-големите постижения са се случили именно така, но не всичко старо е задължително неработещо или пък неактуално. Много „бунтовнически“ настроени младежи се опитват да променят статукво, което всъщност няма нужда от промяна. А това ненужно оригиналничене може да се окаже проблемно за един бизнес. Затова е важно да знаете кога „старите начини“ остават използваеми и кога те могат да се обновят към по-добро.

  1. Бъдете амбициозни

Амбицията и мотивацията са основен двигател на успех и напредък. Независимо през какъв етап от изграждането на вашия бизнес преминавате, важно е да се задържите устремени. Разбира се, добре е да знаете и кога трябва да се откажете, но в повечето случаи ситуацията далеч не е толкова безнадеждна и изисква просто още малко усилия, повече натиск и търпение. Нагласата в много случаи е всъщност голям процент от предпоставките за успех. Не я губете!

  1. Целете се в малки победи

Обикновено големите успехи или провали са тези, върху които се фокусираме и които влияят на мотивацията ни. Но малките победи са тези, които всъщност държат бизнеса ни над водата – тези, които се случват на ежедневно ниво и ни „нивелират“. Много често именно те са условието, което ни помага да се измъкнем от бездната на някой голям провал. Затова не забравяйте за тях и когато няма нищо друго – съсредоточавайте се именно в тези малки стъпки.

  1. Винаги имайте вариант Б

Много предприемачи решават да вложат абсолютно всичко само в една единствена идея. При един евентуален неуспех, това води до пълна загуба. Примерите за такива ситауции са безброй – поучете се от тях. Винаги имайте резервен вариант – страничен бизнес, който развивате по-бавно и леко, едновременно с основния или просто друга идея, която не изисква огромен ресурс, но можете да стартирате бързо. Не изхвърляйте всичките си козове в една ръка – оставете нещо, което да ви „покрие“, когато имате нужда от това.

Свързани публикации