5 урока за щастието в работата

StockSnap_NCI5N8UL3Z

При стандартна работна седмица от 40 часа и 8-часов работен ден е истинско проклятие да сме нещастни в професионален план. Ето кои са уроците, които според Alyssa Satara научаваме твърде късно по своя кариерен път, а могат да ни помогнат да се чувстваме страхотно в професионалната си стихия.

1. Възприятието е реалност

Начинът, по който разбирате света около себе си, пряко засяга вашите убеждения и начина, по който живеете. Чрез възприятията си изграждаме така необходимите обяснителни модели на света, но те създават и предразсъдъците ни. Страхът, който провокират, не е по-малко от любопитството.

Каква искате да бъде вашата професионална реалност – да е заключена в тесни граници или да е обширна?

Ще се задоволите ли с блаженството на невежеството, или искате повече?

По-голямата част от хората искат повече. Дори на подсъзнателно ниво. Нашето общество подчертава значението на образованието, обучението, при това от люлката до гроба. Ученето и откритията са приоритети и все пак е трудно да разберем какво не знаем, за да наваксаме пропуските си.

Запитайте се: „Какво не зная? Какво още искам да науча?“

Разберете, че е нормално да бъркате и че грешките означават развитие.

2. Всичко е временно

Добрите моменти са временни, както и лошите. Когато сте на върха, насладете се и бъдете благодарен. Когато сте на дъното, помнете, че ще го преодолеете. Трудностите не са краят. Животът е пълен с обрати.

За работата си е важно да помните, че и успехите, и провалите ще ви донесат ценни уроци. Много хора, особено по-млади, не оценяват това предимство на разнообразния опит.

Всичко е временно. Възползвайте се максимално от това, което имате, докато е на ваше разположение – независимо как го оценявате в момента.

3. Обърнете внимание на настоящето

Ако сте склонен да се тревожите за предстоящото осъществяване на професионалните си планове или да съжалявате за нещо, което вече се е случило, то има голям шанс да пропуснете важни моменти в настоящето си. Така няма да се насладите на успехите си, нито пък ще имате възможност да избегнете пропуските.

Обикновено е нужно престъпно много време, за да осъзнаем едно: не е продуктивно да се тревожим.

Ключът към добрата кариера се крие не само в уменията ви, но и в общата ви разумност и способност да поддържате баланс – да отделяте време да разсъждавате върху случилото се и да го анализирате, да планирате бъдещите събития, а паралелно с това да бъдете активен в настоящето си.

4. Правете това, което обичате, обичайте това, което правите

Работата е един от най-важните аспекти, на който се посвещавате в живота си. Ако сте нещастен в професионален план, нещастието ще проникне и в другите сфери от живота ви. Винаги има какво да се желае, но е важно да работите над себе си и развитието си, като имате предвид целите си и степента на удовлетворение, която бихте искали да постигнете.

Водещ принцип: инвестирайте в себе си.

Тези съвети са полезни и за личния ви живот. Кои са навиците, които бихте искали да прекратите? Кои са хобитата и интересите, които бихте искали да развивате? Важно е да сте наясно какви хора и дейности искате да имате около себе си. Информацията е храна за мозъка. Внимавайте с какво се храните. Успехът не се изчерпва с моментите на триумф. Успехът е поредица от по-малки моменти и всекидневни избори.

5. Щастието изисква усилия

Най-щастливи са онези, които работят най-много върху себе си. Да бъдете щастлив изисква работа – почти толкова много работа, колкото да бъдете нещастен. Избирайте разумно. Щастието означава да решите да поемете контрола над живота, в това число и над кариерата си, както и да осъществите това свое решение с енергия и хъс.

Щастието в работата изисква тренировки и непрекъснато лично развитие.

Свързани публикации