5 условия да бъдете успешни

AGNR9WRUE5

Говорим много за малките стъпки, за лесните неща, които можем да предприемем, за да направим живота си осезаемо по-качествен. Ако трябва да бъдем болезнено откровени обаче, ще признаем, че всеки, който иска да е на върха, знае цената на успеха и го измерва в усилията, които полага, за да постигне целите си. Ето пет от тях, обобщени от Suzanne Lucas – специалист в областта на корпоративните човешки ресурси.

  1. Изберете точните образование и стажове

Ако се колебаете коя магистърска програма за запишете или кой стаж да изберете, насочете вниманието си към далечната си цел. Помислете какво да учили хората, които вече са на позицията, за която вие мечтаете. Имат ли докторска степен по история на изкуството? Завършили ли са курсове за програмисти? На какво ниво е правната им култура? Проследете през какво са преминали тези специалисти, преди да стигнат мястото, на което са в момента. След това вземете важното решение.

  1. Отдайте онези 10 000 часа на работата си

Макар че правилото на Malcolm Gladwell за задължителните 10 000 часа, прекарани в работа, които ще ви превърнат в експерт, беше направено на пух и прах, трябва да признаем, че работата изисква определено време пълна отдаденост. Ако искате да сте успешни в своето поле, трябва да упражнявате професията си, за да я усъвършенствате, както и да се учите от всяка конкретна ситуация. Теорията е просто недостатъчна.

  1. Работете по-усърдно и по-дълго

Да, някои са щастливци и могат а се похвалят, че са избраници на съдбата, преживели мигновения успех. Повечето хора, постигнали кариерните си цели, нямат такъв късмет и се скъсват от работа. Claudia Goldin, професор по икономика в Харвард, наскоро доказа, че онова, което тя нарича „времева гъвкавост“ всъщност обяснява част от проблема с неравното заплащане на половете. Хората, които искат гъвкав график, са по-малко финансово успешни, отколкото хората, които са се отказали от него. Чудесно е да цените свободата да разполагате с времето си, но знайте от какво се отказвате, когато зачерквате пълния работен ден.

  1. Грижете се за здравето си

За някои хора тренирането на тялото и подходящата диета са детска игра, но за други са най-трудното нещо. Важно е да се грижим за здравето си и да работим сериозно и системно в тази посока, независимо дали това означава консултации с точните специалисти, упражнения във фитнеса или постоянна терапия. Ако сте здрави, това ще е добре и за кариерата ви.

  1. Млъкнете и слушайте

Още една задача, която е по-лесна за едни, отколкото за други. Някои обичат да слушат предимно собствените си гласове и смятат, че имат гениални идеи. Дори да е така, чудесно би било да се опитвате да се вслушвате и в идеите на останалите. Освен това е изключително полезно да проявявате скромност в достатъчна степен, за да можете да чуете критиката към себе си. Никой не знае всичко и ако не го правите, няма да се изкачите по-високо, отколкото вече сте стигнали.

Свързани публикации