5 въпроса, които да си зададете, за да разберете дали бизнес идеята ви за навлизане на нов пазар наистина е гениална

StockSnap_C3ZE3LVO34

Историята на бизнеса е пълна с примери за вече успешни фирми, които навлизат на нови пазари и бързо се превръщат в лидери.

Apple и смартфоните. Netflix и преминаването от изпращане на DVD-та по пощата към видео стрийминг. Превръщането на LinkedIn в доминиращ играч в набирането на кадри онлайн. Решението на Tesla да навлязат на пазара с базиращи се на батерии енергийни системи.

Тази история, обаче, изобилства и с примери на епични провали. Някой да си спомня за „здравословната напитка“ Crystal Pepsi или за Zune MP3 player на Microsoft?

Едно от най-важните решения, пред които е изправена разрастващата се компания, е дали да навлезе на нов пазар. Как да разберете дали изборът ви е правилен, пита Charles Edge от Inc.

Ето и кои са петте въпроса, които той предлага да си зададете, за да вземете най-доброто решение за бизнеса си.

  1. Колко е голям новият пазар?

На първо място трябва да идентифицирате потенциала на новото бизнес начинание, внимателно преценявайки колко са клиентите, с които можете да осъществите връзка.

Може да се окаже, че пазарът е много по-голям, отколкото първоначално сте мислели. Освен това е възможно да откриете, че потенциалните клиенти са твърде малко или че пазарът вече е наситен с доставчици на сходни услуги или продукти.

Това проучване може да е полезно и с оглед на бъдещото ценообразуване.

  1. Какво трябва да постигнете вие и екипът ви, за да работите успешно на новия пазар?

Да се устремите към нова пазарна ниша може да означава да наемете нови служители, да създадете по-малък екип, който е изцяло фокусиран върху новия пазар, да създадете сайт и брандирани приложения и много други подобни задачи, свързани с начинанието.

Важно е да си дадете сметка не само за работата, необходима за достигането до прототипа на продукта или услугата, но и как бихте могли да ги предлагате в големи мащаби, за да печелите. Разбирането каква инвестиция ще ви бъде необходима ще ви помогне да вземете решение дали да продължите напред, или не.

  1. Имате ли нужните умения и инструменти, за да продавате новия продукт/услуга на пазара?

Търговският ви отдел може би е фокусиран върху съвсем други демографски групи и ще изпитва трудности да комуникира посланието ви на новите клиенти.

Възможно е да нямате никакви следи, ако предстои да стартирате от нулата. В такъв случай трябва да сте подготвени да приемете предизвикателството.

  1. Имате ли одобрението на съдружниците и екипа си?

Ако проучите въпроса внимателно и изтъкнете сериозни аргументи в полза на реализирането на идеята си или на отказа от по-нататъшни действия, одобрението на решението ви от страна на служителите не би трябвало да е трудна задача. Уверете се, че пазарните условия са благоприятни, преди да представите намеренията си пред екипа.

  1. Какво ще отнеме тази възможност от основния ви продукт/услуга

Ако не получавате одобрение от съдружниците или членовете на екипа си, въпреки че разполагате с добър бизнес план, трябва да се запитате защо. Излизането извън основното ви поле на дейност, за да постигнете успех на нов пазар, е рисковано.

Не само, че новата идея ще ви отведе до пазар, в който не сте сред най-големите играчи, но и поемате риск да изгубите позиции в областта, в която сте били изключително успешни до момента. Поемането на рискове е здравословно, ако решенията за тях са логични, а не емоционални.

Основен извод: направете щателно проучване и се вслушайте в думите на екипа си. Бъдете широкоскроени по време на дебатите.

Дори да решите да не навлизате на нов пазар точно сега, недейте да мислите, че времето, което сте инвестирали, е загубено. То ви позволява да научите повече за пазарите и поведението на потребителите.

Свързани публикации