5 знака, че работата ви изцежда

StockSnap_1G9S0K556O

Новият филм „Кръгът“, в който участват Ема Уотсън и Том Ханкс, е създаден по едноименната книга на Дейв Егърс. Вероятно вече сте гледали трейлъра: младата Мей Холанд (Уотсън) се присъединява към Кръга – една от най-големите и престижни технологични компании в света с главоломно нарастващ брой служители. След като Мей се влива в редиците на организацията, тя бързо се сблъсква с ползите, но и с недостатъците от включването на технологиите не само в професионалния, но и в личния ни живот.

The Muse анализират поведението на Мей, за да обобщят кои са петте знака, че работата ви е токсична, а вие дори не го осъзнавате.

  1. Избирате да прекарвате време с колегите си пред това да сте със семейството и приятелите си

Страхотно е да се разбирате с колегите си, а най-хубаво е, когато сте приятели. Въпросът е, че трябва да имате живот извън работата – и ако имате, трябва да отделяте време и енергия и за него.

Това означава да не смятате, че времето с колегите ви е по-важно от това с най-близките ви хора. Не бива постоянно да отказвате поканите за семейни събирания заради спешни служебни задачи и работа до късно.

  1. Това дали сте щастливи на работа определя общото ви щастие

Очевидно е и никой няма да отрече, че е много по-добре да имате хубав, отколкото лош ден на работа.

Но ако щастието ви зависи от това как шефът ви се отнася към вас или от това дали колегите ви признават вашите постижения, приоритетите ви са грешни. Реалистично погледнато, никога няма да сте наистина щастлив, ако разчитате на чуждото утвърждаване на личността ви.

Вместо това е добре да намерите удовлетворение, постигайки собствените си цели (и в кариерата, и в личния си живот) и да се ръководите от своите ценности.

  1. Имате проблеми със съня

На всички ни е ясно, че когато не спим добре, обикновено има някаква причина. Може би сте напрегнати заради задачите, които сте оставили за следващия ден, или в ума ви се надпреварват срещите, за които не искате да забравите, или за пореден път премисляте разговора, който сте провели с шефа си.

Никоя работа не бива да ви струва способността да си почивате и да презареждате батериите си. Освен това честите проблеми със съня ще направят и живота, и работата ви по-трудни.

  1. Не можете да спрете да мислите за работа (дори в свободното си време)

За повечето съвременни хора е трудно да не мислят за работа, дори когато са извън офиса, дори когато са на почивка. Но дори онези от нас, които обичат работата си, трябва да се отдалечават от нея и да се изключват от време на време.

Ако все пак не можете да си позволите да игнорирате съобщенията или имейлите от шефа си или се окаже, че твърде често говорите с приятелите си за работа, се отказвате от прекалено много заради кариерата си).

  1. Къмпингувате на бюрото си

Обикновено в бюрото си съхранявате най-необходимото – бутилка вода, офис консумативи, дребни закуски…

Имайте предвид, обаче, че ако работата е превзела останалото в живота ви, бюрото ви вероятно се превръща в постоянно местообитание и му личи. Може би сте скрили в офиса дрехи и тоалетни принадлежности и сте заредили общия хладилник с храна за седмица напред. Ако се уловите в нещо подобно – че превръщате офиса си в „дом“, бъдете сигурни, че прекарвате твърде много време, работейки.

Първата стъпка да се спасите от работа, която изцежда всички ваши сили, е да разпознаете признаците, че сте в опасност. Ако някой от тези пет ви звучи познато, може би е време да смените работата си и да намерите организация, която наистина насърчава поддържането на баланс между работата и личния живот.

Свързани публикации