6 безобидни лъжи при интервю за работа

6 безобидни лъжи при интервю за работа

Всички ние сме били предупреждавани да не лъжем на интервю за работа. Непочтено е и е ужасно рисковано. Може да ни хванат и тогава надеждите за назначение излитат през комина. Истината обаче е, че е нереалистично да се говори само истината и цялата истина.

Да го кажем така – ако излъжете за квалификация или умение, проверката лесно ще установи, че не казвате истината. Пък и за какво ви е да го правите? Ако нямате уменията и познанията да вършите дадена работа, така или иначе е безпредметно да кандидатствате някъде.

Но! Факт е, че колкото и да сме почтени и добронамерени, колкото и да следваме правилата, неминуемо ще се наложи да кажем някои полу-истини и „бели“ лъжи, ако наистина искаме да ни назначат. За да не придобиете погрешна представа за същността на тези малки измами, вижте, какво имаме предвид.

1.“Да, работил/а съм само на тези три места.“

Ако сте работили някъде съвсем за кратко, уволнили са ви или сте се разделили с компанията в режим на много обтегнати отношения, може да не споменавате всичко това в CV-то си. То все пак е маркетингов инструмент и цели да ви представи в най-добра светлина. Разбира се, това важи само за много кратки назначения или места, на които сте били на граждански договори. Няма как да прикриете петгодишен стаж в дадена компания. Пък и проверката в трудовата ви книжка ще разкаже всичко.

2.“Обичах всички в старата ми месторабота.“

Никой не обича всекиго, пък и обикновено в офиса има поне няколко личности с непоносими характери. Но трябва да кажете по време на интервюто именно това – че сте обичали всекиго, защото иначе ще звучите като мрънкачи и потенциално ще бъдете заподозрени, че самите вие имате труден характер.

3.„Хобитата ми са четене, каране на колело, доброволчество…“

По-вероятно е основните ви предпочитания да са свързани с бира, пуканки и филми, но не е разумно да го споменавате, освен ако не си търсите работа в бирената, филмовата или някоя друга индустрия, свързана с пуканки. Разумно е да споменавате хоби, само ако то е с благородно звучене или рефлектира фирмената култура. Например, ако екипът на компанията е сниман в официалния корпоративен сайт с планински велосипеди, то и вашето хоби е колоезденето. Колкото до доброволчеството, там няма как много да сбъркате. Разбирате принципа, нали – хобито трябва да звучи добре и мотивиращо, иначе не го споменавайте.

4.„Последният ми шеф беше страхотен.“

Почти винаги хората напускат една фирма заради шефа, а не заради парите или работата. Но това е нещо, което никак не е добре да припомняте по време на интервю. По-добре кажете, че той е бил голям лидер и сте научили купища полезни неща от него. Той е бил вашата пътеводна светлина и ярък пример за професионализъм. Злословенето за бивш шеф е винаги лоша идея. Настоящият такъв много ще се замисли какво ли ще разправяте за него, когато напускате един ден.

5.“Сериозно обмислям да напусна работа, защото тази възможност е прекалено добра, за да я пропусна.“

Истинската причина да напуснете един офис е спомената по-горе. И със сигурност има повече общо с работата или хората, нежели с „прекрасната нова възможност“. Но винаги казвайте, че настоящата възможност е твърде добра и това ви е насочило към нея. Подобни думи се харесват на шефовете и им демонстрират, че сте благонадежден и истински ентусиазиран кандидат.

6. „Най-големият ми недостатък е…“

Налага се тук нещо да измислите, но не и да споделите истинския си най-голям недостатък. Всички лъжат малко или много при този въпрос. Такива са правилата на играта. И със сигурност е глупаво да кажете, че най-големият ви недостатък е невниманието към детайлите или неспособността ви да работите в екип.

Правилният ход е да измислите нещо относително невинно, което не заплашва извършването на работата по тази позиция, за която кандидатствате. И естествено трябва да кажете как се борите, за да преодолеете този недостатък. Това ще покаже, че сте осъзнати като личности и проактивно настроени.

7.Ако ви хванат…

Гореизброените примери са много безопасен вариант. Крайно невероятно би било да ви хванат в лъжа. Но, ако все пак се случи, извинете се и обяснете, че малко сте поукрасили истината, защото много сте искали тази работа. Вероятно пак ще ви отрежат, но си струва да опитате с това оправдание. И с горните полу-истини също.

Свързани публикации