6 евтини начина да мотивирате своя малък екип

StockSnap_IPB4IBYZKY

Мрачните дни и мразовитите температури не допринасят особено нито за вашето добро настроение, нито за доброто настроение на служителите ви. С пролетта и завръщането на слънцето в живота ни някои неща ще се променят, но е важно да сте сигурни, че по всяко време на годината можете да мотивирате екипа си.

Щастието и ангажираността на служителите ви са основните фактори за продуктивността и успеха им. Проучване показва, че производителността им се увеличава с 12%, ако са щастливи. Друго изследване пък сочи, че силно ангажираните екипи побеждават по доходност онези, които не са мотивирани, с 22%.

Това означава, че като лидер трябва да се стараете да поддържате мотивацията на служителите си висока.

Ако големите компании имат ресурси за структурирани програми за развитие на служителите, както и за бонуси, по-малките фирми се нуждаят от различен подход.

Craig Bloem предлага 6 изпитани тактики за увеличаване на мотивацията в екипа и осигуряване на позитивна среда за работа.

  1. Определете ясни фирмени цели

Ако всички членове на екипа разбират целта, която преследвате заедно, и осъзнават как тяхната работа допринася за това, те ще бъдат по-мотивирани да я постигнат. Bloem, например, казва, че събира екипа си всеки февруари, за да обсъдят годишните цели. Впоследствие всяка седмица се старае да припомня голямата цел и защо се стремят към нея.

  1. Правете дребни жестове

Разберете какво мотивира екипа ви. Може да е питие след работа в петък вечер или почерпка с къпкейкове, когато постигнете победа.

  1. Изградете открити и честни взаимоотношения със служителите си

Срещайте се насаме с всеки член на екипа поне по два пъти годишно – не набързо, за да обсъдите датите за отпуск или последния проект. Насрочете разговора и го проведете с внимание, за да разберете как се чувства конкретният човек в работна среда. Това трябва да е сред приоритетите ви.

Добра идея е да говорите в по-различна атмосфера, да напуснете офиса. Отидете в кафене или на друго приятно място. Постарайте се да сте достъпни за комуникация с всички.

  1. Насърчавайте неуспехите

На пръв поглед нелогична, но важна стъпка, за да накарате екипа си да опитва нови неща, да експериментира и да изпробва идеите си. Когато подходът е нов, е съвсем естествено да има по-голяма вероятност за неуспех. Не задушавайте творческите пориви със страх от провал.

Фокусирайте се върху ученето и усъвършенстването на уменията, не върху онова, което се е объркало. Провалът винаги е предвестник на успех, стига да се поучите от него.

  1. Казвайте „благодаря“ често

Тук не става дума за раздаване на медали. Едно простичко „Благодаря, знам, че положи много усилия по този проект“ може да направи чудеса.

Признанието за отделеното време и вложеното усърдие при изпълнението на задачите има голямо значение. Хората се чувстват ценени, което подхранва желанието им да постигнат още повече.

  1. Спомогнете за създаването на позитивна работна среда

Превърнете офиса си в място, на което служителите ви наистина искат да бъдат. Това не значи задължително всичките ви мебели да са скъпи. Изберете офисно пространство, което е приятно.

Старайте се да насърчавате мисленето и творчеството на служителите си. Високи тавани, светлина, характер или всичко друго, което работи за вашия екип и умножаването на големите идеи.

Старайте се да правите други неща заедно, освен да работите. Отидете заедно в стая със загадки. Обядвайте с колегите или подчинените си.

Всички тези тактики имат голямо влияние върху взаимоотношенията ви, а са лесни за следване и не са скъпи. Опитайте някои от тях и проследете реакциите на служителите си. Ще останете приятно изненадани.

Свързани публикации