6 грешки по време на интервю, които биха накарали мениджърите да загубят интерес към вас

6 грешки по време на интервю, които биха накарали мениджърите да загубят интерес към вас

Несъмнено заслужавате поздравления, ако сте стигнали до етапа, в който са ви поканили за интервю към желаната от вас работа. Но това далеч не значи, че позицията ви е в „кърпа вързана.“ Тепърва ви предстои истинското отвоюване на мястото. Първата битка, а именно – интервюто. Колкото и да сте квалифицирани и колкото и впечатляващи да са вашите CV и мотивационно писмо, по време на разговора лице в лице имате да докажете още. Или да направите грешки, които да ви костват мястото, независимо от експертизата ви. Ето няколко често срещани грешки, които хората правят, когато биват интервюирани за работа. Разберете ги, за да можете да ги избегнете.

  1. Говорите само за себе си

Работодателят, за когото кандидаствате, преди всичко иска да разбере едно нещо за вас – дали сте комуникативни, отворени, екипни играчи, а не самонадеяни егоисти. Можете да демонстрирате вашата откритост като задавате въпроси, свързани с компанията и акцентирате върху това как вие бихте могли да помогнете за развитието й. Избягвайте да пренасяте полюса на разговора само върху себе си, унасяйки се в самохвалство.

  1. Не сте направили проучване

Това е грешка, която днес продължава да се среща твърде често. Много хора отиват на интервюта без да са подготвени по никакъв начин. Да знаете само името на компанията и горе-долу какви са нейните услуги/продукти не е достатъчно. Проучете повече, разберете какви са ценностите й, нейното развитие, цели, проучете различните й дейности (социални кампании, например). Не е нужно да се подготвяте с информация като преди контролно по история, но е наложително да сте запознати с основните принципи, начин на работа и цели на компанията, за която желаете да работите.

  1. Не задавате въпроси

Интервюто не е разпит, а разговор. Колкото и интервюиращият иска да знае повече неща за вас, така и вие трябва да имате желанието да разберете повече за бъдещата си работа. Това показва интерес, ентусиазъм, сериозно отношение. Ако ви е трудно да реагирате на момента, подгответе си няколко питания предварително и ги задайте в правилния момент. Каквото ви хрумне по време на интервюто, също включете в разговора – колкото по-активни сте, толкова по-позитивно впечатление ще създадете.

  1. Липсва ви страст

Просто не можете да отидете на интервю за работа кисели, намусени, безразлични. Нещо повече – ако трябва да се насилвате да не сте такива, може би това не е правилното място за вас? Във всеки случай е важно да покажете позитивно отношение, ентусиазъм, дори страст. Не е нужно да преувеличавате, разбира се, но ако наистина сте заинтригувани от предложената ви възможност просто го покажете!

  1. Драматизирате 

Често много интервюирани изпадат в драматични преразкази на обстоятелствата, свързани с предишните им работни места – защо са напуснали или уволнени; защо не се е получило; колко лоши са били колегите; колко по-лош е бил шефът и т.н. Избягвайте таквиа коментари, дори да казвате истината. Това ще създаде впечатлението, че сте нестабилни, неблагонадеждни и че сте предразположени към участие и иницииране на подобни ситуации, дори това всъщност да не е така. Затова – спестете негативизма и бъдете възможно най-лаконични спрямо предишния си опит с други компании.

  1. Питате единствено какво компанията може да направи за вас

Много хора отиват на интервюта, задавайки едни и същи въпроси – за заплати, за отпуски, за осигуровки, застраховки, майчинство, бонуси и прочие.  Реално, това са важни въпроси – да. И бъдете сигурни, че в един момент ще бъдат уточнени, няма нужда да ги хвърляте всичките наведнъж на интервюто. Вместо това – попитайте от какво има нужда компанията за своето развитие? Как бихте могли да допринесете вие? Не бъдете „взимащ“, а „даващ“. Това ще създаде изключително позитивно мнение за вас. А след него, особено ако бъдете поканени за работа, вашите въпроси ще могат да бъдат коментирани много по-леко и с по-голяма готовност.

Свързани публикации