6 клиширани отговора на интервю за работа, които дразнят интервюиращите

6 клиширани отговора на интервю за работа, които дразнят интервюиращите

Има клишета, които сякаш всички повтаряме като папагали на всяко интервю за работа – че сме изключително организирани, че сме искрено заинтересовани от продукта на дейност на дадената компания (независимо дали продава застраховки или часовници). Повечето хора смятат, че това е задължителен репертоар, който ги превръща в перфектните кандидати за позицията. Истината е, че този тип отговори са безкрайно досадни за всеки един интервюиращ. Нещо повече – те вероятно ги чуват във всяко едно събеседване с кандидатите за работата и не – не работят по никакъв начин във ваша полза. Ето няколко такива примера, които е добре да избягвате.

  1. „Искрено се вълнувам от това което правите“

Това може наистина да е така, но в повечето случаи – не е.  И  на интервюиращия обикновено това му е напълно ясно, особено след като се е запознал със CV-то ви и е видял, например, че нямате опит в тази сфера на дейност. По-добре е да заявите с какво опитът ви би бил полезен на тази длъжност и какви умения се надявате да развиете, отколкото да лъжете за нещо, което очевидно не е така.

  1. „Виждам се да работя на тази позиция в дългосрочен план!“

До известна степен това показва някаква странна предварителна лоялност към компанията – да. Но от друга страна ви прави да изглеждате крайно неамбициозни – сякаш искате да си намерите удобна ниша, в която да останете за дълго, дълго време без никой да ви притеснява. А вашият работодател иска да види у вас желание за развитие, за напредък и активност.

  1. „Най-голямата ми слабост е, че съм работохолик“

Или перфекционист. Това винаги звучи смешно и нелепо по детски, да не говорим, че самата формулировка крещи, че е репетирано поне 10 пъти пред огледалото. Да, толкова е изкуствено. Още повече, че днес на думи като работохолик и перфекционист в бизнес средите се гледа като на „мръсни“.  Спестете си го.

  1. „Разбира се, познавам компанията ви много добре…“

… от „За нас“ секцията в официалния ѝ сайт. Това е едно от нещата, които винаги изключително силно дразнят интервюиращия. Безсмислено е да цитирате няколко изречения или абзаца, които сте прочели на страницата на фирмата. Освен ако не сте направили едно хубаво и задълбочено прочуване – както и трябва да бъде – спестете си коментара или назубрените факти от „За нас“ секцията – няма да впечатлите никого.

  1. „Напуснах последната си работа, защото не бях щастлив“

Такъв отговор активира директно червена лампичка в главата на интервюиращия. Ако само това е причината да сте напуснали предишната си работа, то веднага ще бъдете видени като нестабилен и неблагонадежден кандидат, който би напуснал позицията си просто ей така.  В личен план това е сериозна и уважителна причина, но когато я обсъждате с потенциален работодател, това ще повлияе сериозно на шансовете да ви се обадят отново.

  1. „Супер организиран съм!“

Когато стане въпрос за качествата, които кандидатът има, това е един от най-честите отговори, които интервюиращите получават. Но познайте какво – организираността не е изключително качество, с което може да се хвалите и да изтъквате. То е задължително за всеки добър служител – базисна, стартова точка, върху която се развиват други положителни дадености, които имате. Ако искате да изпъкнете, похвалете се с нещо друго.

Свързани публикации