6 мениджърски грешки, които биха накарали най-добрите ви служители да напуснат работа

6 мениджърски грешки, които биха накарали най-добрите ви служители да напуснат работа

„Ненавиждам работата си“ нерядко може да бъде директно и спокойно перифразирано като „ненавиждам шефа си“. Често, въпреки добрата среда, условия и заплащане, служители с високо ниво на експертиза могат да решат да напуснат работа заради неадекватно мениджърско отношение. Разбира се, те могат да си позволят това, тъй като високата квалификация веднага ще им отвори множество други врати. Но вакантното място, което оставят зад тях, ще причини осезаемо сътресение и вероятни загуби за компанията и вече бившия им мениджър. Тези ситуации могат да бъдат лесно предотвратени, ако следните грешки биват избегнати.

  1. Преработване

Нищо не изхабява добрите кадри така, както преработването. Това е капан, в който много мениджъри неволно попадат – усещат огромния потенциал на някои от своите служители и им възлагат тонове задачи с увереността, че те спокойно ще се справят с тях. Това обаче постепенно износва способностите и силите на топ кадрите, а и ги кара да се чувстват така, сякаш са наказвани заради своите големи възможности. Не е изключено в един момент да започнат умишлено да прикриват потенциала си, само и само, да не бъдат натоварени с допълнително работа. Ако делегирате повече задължения и работа, то повишете нивото и на статута на вашия служител – направете повишение, съотносимо на продуктивността му. Ако просто натоварите някого с допълнително ангажименти, защото е супер-полезен, но не го възнаградите подобаващо, то той скоро ще ви обърне гръб и ще потърси място, на което ще получи това, което заслужава.

  1. Липса на признание за добри постижения

Вероятно, щом говорим за най-амбициозните ви, активни и оперативни служители, добрите постижения не би трябвало да са малко. А в непрестанния им поток те често могат да бъдат приети за даденост. Не правете тази грешка – поощрявайте вашите служители при всеки техен успех. Разбира се, не е задължително всеки път да правите повишения, но похвалите, добрите думи, малките привилегии и т.н. са както чудесен жест на внимание, така и важен стимул за вашите служители. Затова е й важно да опознаете колегите си и да разберете какъв тип „награда“ би им подействала мотивиращо. Накарайте ги да се чувстват толкова ценни, колкото всъщност са.

  1. Незаинтересованост

Една от най-сериозните мениджърски грешки е липсата на интерес и отношение към служителите, техните постижения, но и към живота им отвъд офиса. Опознайте ги, бъдете съпричастни с тях – както към успехите им, така и към кризите, с които евентуално ще трябва да се справят. Проявавайте разбиране и съчувствие. Бъдете приятел. Защото, опитайте се да се поставите на мястото на вашите колеги – какво ли е да работиш заедно с шефа си по 8 часа на ден, без да го познаваш и без да усещаш топло и лично отношение, а единствено мислене насочено към резултати и печалба? Да, никак не е приятно.

  1. Наемане и повишаване на неправилните хора

Добрите професионалисти искат да работят в конкурентна среда, да са обградени с хора, които са точно толкова оперативни и енергични, колкото и те. Ако не наемате точните кадри, добрите ви служители ще се демотивират, а продуктивността им ще спадне, тъй като другите около тях няма да са на същото ниво що се отнася до мотивация и изпълнителност. От друга страна е важно да внимавате кого повишавате – нека решението ви е обосновано единствено от ценни постижения, а не от лични симпатии. В противен случай рискувате загубата на истински добрия професионалист.

  1. Ограничаване

Талантливите професионалисти са страстни и силно отдадени на това, което правят. Те постоянно търсят нови хоризонти и се стремят да се развиват. Много мениджъри опитват да затворят тази мотивация в клетка, страхувайки се, че ако дадат твърде много свобода, служителите им ще загубят фокуса си на работа. Това е погрешно – оставете неограничени вашите топ кадри – нека преследват амбициите си и ще видите колко по-доволни, а от това – и по-продуктивни ще бъдат те.

  1. Застиналост

Един добър мениджър постоянно трябва да се стреми да открие най-силните страни на своите служители, да ги провокира, да ги стимулира и помага да ги развият. Помага им да огъват и преминават собствените си граници, като винаги е насреща за подкрепа и помощ. Ако застинете, задоволявайки се от базисния процент добре свършена работа от вашите колеги, то бъдете сигурни, че те ще залинеят професионално, ще загубят мотивация, ще се отегчат и скоро ще потърсят ново място, на което в действителност да се чувстват провокирани.

Добрите служители може и да са корави, издръжливи, опитни, но точно поради тази причина те са ценни за всички, не само за вас. А това им дава ужасно много алтернативни възможности. Бъдете този мениджър, който да ги накара да желаят да работят именно във вашата компания.

Свързани публикации