6 неща, които няма да приемате за даденост, след като сте работили за ужасен шеф

6 неща, които няма да приемате за даденост, след като сте работили за ужасен шеф

Със сигурност всички помнят кристално ясно работата си под зоркия поглед на шеф, когото ненавиждат. Това са неща, които трудно се забравят. И колкото и тежък да е опитът ви, работейки за такъв човек, то тези спомени имат своите плюсове. От една страна – занапред знаете какви хора да избягвате. От друга – помагат в ежедневните моменти от настоящата ви работа, които иначе бихте приели за даденост, да изпъкват и да ви носят повече удоволствие и спокойствие. Ето някои от тях.

  1. Истински обедни почивки

За мнозина служители това все още е мечта – да не се налага да ядат пред монитора в офиса си, също както шефът им прави, а да могат да излязат спокойно, да си отдъхнат и да обядват в неработна среда. Истинските обедни почивки за важни са продуктивността, влияят положително върху вашата съсредоточеност и дават възможност за нужното социализиране с колегите.

  1. Разрешение за „аварийно“ излизане през работно време

На кого не се е налагало да отиде спешно на лекар през деня; да бъде у дома за непредвидена ремонтна дейност или да реагира за нещо, свързано със семейството му? Много мениджъри все още въобще не позволяват подобни излизания в работно време. Или ги позволяват, но в следващите седмици не спират да ви натриват носа, докато вие си мислите, че щеше да е по-добре да бяхте оставили апартамента ви да се наводни заради ненадейно спукалата се тръба, вместо да слушате заяжданията всеки ден. За щастие, не малка част от шефовете днес проявяват разбиране в такива ситуации и дават „зелена светлина“, без след това да ви гледат на кръв непрестанно.

  1. Щастливи колеги

Рядко шефът е смятан за „лош“ само от един служител. Обикновено това се отнася за целия екип, а това действа на много нива – от продуктивността на вашите колеги, до всеобщата работна атмосфера и настроение. Добрият мениджър се грижи за работната среда и офисната култура, което води един позитивен работен климат. Несъобразителния шеф неглижира всичко това и така създава един екип от постоянно недоволни, намръщени и немотивирани хора.

  1. Признателност

Добрият мениджър изразява благодарност. Това може да стане при завършването на важен проект или задача или просто в края на работната седмица. Без значение дали е лично („Поздравления, показа супер резултати тази седмица! Почини си добре уикенда, заслужи го!“) или спрямо целия екип („Всички задачи за седмицата са изпълнени – браво на вас! Какво ще кажете да изпием по едно питие и да го отпразнуваме?“), такъв тип отношение действа изключително мотивиращо. Особено ако идвате от среда, в която сте изтръпвали при всяко споменаване на името ви, защото след това е следвала тирада от критика, нападки и заяждания…

  1. Спазване на работното време

Предвид интензивната комуникация днес това е рядко и ценно. Има и различни граници. Най-неприятният случай е когато работният ден никога не свършва и вие сте постоянно нащрек за имейли, обаждания и сте готови да реагирате моментално. Това е ужасно изтощително. Реалистичният и положителен сценарий – който е далечен за немалко служители днес – е да има такива реакции единствено в изключително крайни случаи и ситуации. А мечтаният, който често е невъзможен дори при най-добрите намерения на вашия мениджър, е да няма никаква работна комуникация след края на работното ви време. Във всеки случай – всичко е по-добре от безкрайния работен ден…

  1. Пространство за грешки

Една от неизменните константи във вселената е, че всеки греши. Много мениджъри обаче утежняват тези ситуации повече, като ги удължават с един неспирен ежедневен порой от назидания. Този подход е грешен и демотивиращ и заключва служителя в клетка от несигурност, която не би му позволила да предизвика себе си отново занапред и следователно – да се развива. Един разговор (не конско) със съответния служител – откровен, но спокоен, дружелюбен – е достатъчен, за да бъде грешката разбрана и вероятно – избегната при следващ случай. А ефектът при такъв подход би бил много по-добър от един зверски скандал.

 

Свързани публикации