6 неща, които работещите родители търсят в новата си работа

8J6SO4AGN0

Всеки, който има деца и едновременно с това работи, е принуден – а понякога е под сериозен натиск – да се движи по тънката и изместваща се линия между едното и другото. Отглеждането на деца не е просто страничен проект и изисква отдаденост. Понякога постигането на здравословно равновесие изглежда невъзможно, пише Karsten Strauss от Forbes.

Елементите от работата, които правят постигането на баланс по-лесно, съответно правят и дадена позиция по-привлекателна за кандидати с деца и семейни задължения. Наскоро кариерната платформа FlexJobs проведе проучване сред близо 1200 работещи родители и ги попита кои според тях са най-важните фактори при вземането на решение кое предложение за работа да приемат и кое да отхвърлят. Ето и техните отговори:

6. Пенсионни осигуровки

5. Репутация на фирмата

4. Здравни осигуровки и застраховки

3. Размер на заплатата

2. Баланс между работа и личен живот

1. Гъвкавост

Като всички останали работещи хора, работещите родители посочват заплатата като важен фактор за решението си. Според резултатите от проучването 75% от респондентите казват, че заплатата е сериозно съображение.

Факторите, които натежават най-много при избора на работещите майки и татковци, обаче, са възможността за гъвкавост и за постигане на баланс между работата и личния живот. Тези две условия са неизменно свързани: постигането на баланс между работа и личен живот е цел на всеки работещ родител. Гъвкавото работно време и свободата да извършвате някои задачи от вкъщи прави целта по-лесно постижима.

Гъвкавостта е посочена като най-важен фактор за избор на работа от 84% от участниците в проучването. Работещите посочват, че тя ще им даде възможност да се включат по-активно в живота на децата си, а и да намалят стреса.

Добрите новини са, че опитите да се жонглира със семейството и кариерата не са толкова трудоемки, колкото някога са били. Някои работодатели обръщат все повече внимание на нуждите на работещите семейства. Това доказва фактът, че едва 4% от работещите родители, участвали в проучването, се опасяват, че гъвкавият график ще навреди на кариерата им.

Brie Reynolds, старши кариерен специалист за FlexJobs, съветва всеки, който има подобни притеснения, да бъде проактивен и да комуникира постиженията и целите си към останалата част от екипа и към мениджъра си, независимо кога и къде работи. Ако не работите с графика на колегите си, е полезно да се уверите, че шефът и екипът ви разбират как прекарвате работното си време и какво постигате, казва Reynolds.

Свързани публикации