6 причини за невъзможността да се сприятелите в офиса

oneЧовешките същества сме така устроени, че имаме животрептяща нужда от социално взаимодействие. Особено валидно е това за най-обикновеното свързване с други хора.

Повечето от нас създават стабилна социална тъкан от комуникациите си с колегите. Виждаме тези хора всеки работен ден, прекарваме с тях по 8-10 часа, имаме общи задачи. Дори ги познаваме по начин, по който близките и половинките им не са си и помисляли. И ако тръгнем да си сменяме работата, разделите с тези познати лица могат да станат наистина болезнени.

Случва се обаче, дори в офиса да не успеем да станем част от екипа и да бъдем социално изолирани. И какво правим, когато нямаме приятели в работата, няма с кого да обменим две думи и обедните почивки ги прекарваме сами? Проблемът е наистина сериозен и е в състояние да ни огорчи до такава степен, че да си потърсим друг работодател, само и само да избягаме от кошмара на самотата. А ако се чудите какво може да е причинител на подобна ситуация, обмислете следните възможности.

Нови сте

Може и да си мислите, че вече е време да сте се социализирали в новия офис, но не е изключено и да грешите. В някои колегиални общности динамиката на отношенията е от такъв порядък, че ще ви се наложи да потърпите известно време, докато бъдете приети от екипа.

Започнали сте кариерата си в този офис погрешно

Няма значение какво сте „оплескали“ в новата работа. Явно обаче сте успели да направите набързо нещо такова, което е алиенирало повечето ви колеги. Ако разберете какво сте сгрешили, поправете се и повече не го допускайте. Ако пък считате, че няма какво да коригирате, просто останете позитивни и дружелюбни и рано или късно ще успеете да намерите приятели или поне симпатизанти.

Групичките в офиса са прекалено устойчиви

Подобно на ситуацията в училище, и в офиса има групички от хора, които общуват предимно помежду си. Аутсайдерите пък, също и в офиса си остават аутсайдери за неопределено време.

Възможно е просто тези хора да са работили дълго време заедно и затова да са установили трайни отношения, които не позволяват приема на нови „членове“. И дори е напълно вероятно сами да не осъзнават колко „неприятелски“ изглеждат отстрани.

Ако все пак държите да станете част от отбора, опитайте да установите индивидуални връзки с отделните личности, а не с целите клики. Понякога и това ще ви отнеме време, но е възможно с упорстване да се социализирате дори в такъв офис.

Не се вписвате в културата на организацията

Това може да ви звучи като личен упрек, но не е такъв. Всяка организация си има културна идентичност. Същото важи и за всеки човек. Случва се двете да не са съвместими и тогава човек започва да изглежда неподходящ за работното си място, дори и иначе да си върши съвестно работата.

Такова състояние на нещата много затруднява завързването на приятелства и установяването на връзки. Ако се убедите, че случаят е именно такъв, може би е по-добре да си намерите нов работодател. Другото би се превърнало в мъчение с времето.

Интроверти сте

За интровертите е характерно, че са относително затворени хора, насочени към вътрешния си свят, а не толкова към социалните контакти. За такива хора е предизвикателство да се приобщят към който и да е екип.  Интровертите се чувстват заобиколени от „непознати“ и това още повече ги отчуждава. Това пък ги кара да изглеждат затворени и необщителни, което демотивира останалите колеги.

Ако случаят при вас е такъв, по-добре се насочете към един или двама колеги, с които чувствате, че ви е приятно да общувате. Постепенно имате шанс да се сближите с тях и да не се чувствате изолирани в офиса.

Възрастови различия

Има компании, в които работят само млади хора. Или само възрастни. По някакви причини това се случва. Ако се окаже, че сте попаднали в подобна структура, а възрастта ви не е подходяща и се различава сериозно от тази на другите, чакат ви трудности. Това почти със сигурност ще ви направи да изглеждате като бяла врана.

Ако имате поколенчески разрив с колегите, можете да опитате да се огледате и да прецените какво е характерно за колегите ви. Така ще се научите да се държите постепенно по начин, който не ги дразни или отчуждава. Възрастта често е „в главите“ и значително по-голямо въздействие върху поведението на хората оказва духът им.

Има, както сами можете да се уверите, различни причини за потенциална самота в офиса. Някои са преодолими, други, по-трудно. Важното е да диагностицирате правилно причината да не можете да установите социален контакт с колегите. Правилната диагноза е половината лечение.

Свързани публикации