6 признака, че имате нужда от нова работа (дори да не си го признавате)

6 признака, че имате нужда от нова работа (дори да не си го признавате)

Има много моменти, в които е повече от очевидно, че трябва да смените работата си и то бързо, преди да сте „пострадали“ повече – лоши отношения с шефа; некоректно поведение спрямо вас в работната среда; отговорностите, които имате сега, нямат нищо общо с тези в трудовия ви договор и заплащането, което идва с него. Сещате се – това са ситуациите, които сякаш с огромен неонов надпис ви казват „Махайте се оттук бързо!“. Но не винаги е така – възможно е нито едно от тези неща да не се случва и вие все пак да се чувствате нещастни с работата си. Много хора приемат това просто за рутина – нещо, което е нормално и което не заслужава сериозно внимание и обмисляне, а всъщност е далеч не по-маловажно от по-драстичните знаци, които ви показват, че е време да продължите напред. Чудите се какво точно имаме предвид? Вижте!

  1. Постоянно се чувствате немотивирани

Справяте се със задачите си, но това не ви носи удовлетворение. Отивате на работа с нежелание, сядате зад компютъра с нежелание, а усилията зад всяка свършена работа ви се струват свръхчовешки. Нещо повече – постоянно се опитвате да покриете „санитарния“ минимум на изпълнени задачи, като всъщност трябва да сте мотивирани да стигнете извън обичайните си възможности и да предизвиквате себе си. Всички имаме дни, в които нищо не ни се прави и всяка задача е равносилна на изкачването на Еверест. Но това са отделни дни. Когато тази борба се превърне в ежедневие,  това трябва да удари камбанката в главата ви и да покаже, че нещо не е никак наред. И че е време за промяна

  1. Правите едно и също нещо от встъпването си в длъжност

Работите на позицията си от известно време и когато обърнете поглед назад, виждате че всъщност нищо от задълженията ви не се е променило. Правите същите неща, с които сте започнали. Това идва да покаже, че липсва всякаква възможност за развитие, напредък, придобиване на нови умения, развиване на професионализма ви. Да се чувствате комфортно и добре с кариерата си е едно, но да сте застинали в порочен кръг е нещо съвсем различно. Научете да правите разлика между двете и предприемете нужните стъпки, когато откриете, че сте попаднали във втората ситуация.

  1. Нивата ви на стрес са високи

В Интернет се въртеше една забавна картинка с комиксово човече, което се събужда сутринта, лежи в леглото си, а над главата му балончето казва: „Да отида ли на работа или просто да се направя на умрял днес?“. Черният хумор настрана, но когато всяка поредна сутрин ставате с нежелание, изнервени, след като цяла нощ сте мислили неща, свързани с работата ви, които не са ви давали спокойствие, а през деня се усещате, че дори и в извън работно време постоянно проверявате имейла си, значи нещо не е наред. Да, ако обичате такъв тип интензивно ежедневие и бързите обороти, в които няма почивка, може би за вас това не е проблем.  Но ако осъзнаете, че това пречи на вашето лично щастие, спокойствие, а и освен това започва да влияе на отношенията с близките и приятелите ви, значи това вече не е здравословно по никакъв начин. И трябва да сложите точка.

  1. Раздразнителни сте

Когато сте стресирани и недоволни от работата си – която заема по-голямата част от вашето ежедневие – това започва да влияе на настроенията ви. А настроенията обикновено избиват, когато сме в обкръжението на близките си. Ако усетите, че ставате все по-раздразнителни, избухливи, ненужно язвителни и обидчиви, вероятно професионалното напрежение вече навлиза и в личния ви живот – по много лош начин. Започнете ли да чувате все по-често „Преди не беше такъв/такава.“ или „Много по-спокоен/спокойна си през уикендите и ваканциите, отколкото през седмицата“, значи е време да помислите дали работата, за която давате толкова много енергия, не действа крайно негативно на личния ви живот. При тази ситуация, правилният път е само един – и той не включва да продължите да правите същото, което сте правили досега и да измъчвате себе си и близките си.

  1. Не си спомняте последния път, в който сте били развълнувани от работата си

Да очакваме, че ще усещаме неудържим ентусиазъм и желание за работа постоянно е, естествено, абсурдно и нелепо. И за най-щастливите със своето поприще понеделниците вероятно са кофти. И все пак – ако няма моменти, в които да се чувствате приповдигнати или щастливи от нещо, което сте постигнали с работата си, значи сте загубили удоволствието от това, което правите. Без значение дали става въпрос за голям проект или малко постижение – тези неща са важни, за да държат пламъка жив. Ако ги няма, удоволствието изчезва, а с него и енергията, мотивацията, желанието. И може би ще е добре за вас да ги последвате на друго място.

  1. Обмисляте да си потърсите друга работа

Усещате се, че от време на време тази мисъл се прокрадва в главата ви. Чудите се „Какво ли би било, ако…“ или обмисляте някой от почивните си дни да потърсите интересни обяви, просто така, да видите какво ще изникне. Всичко това обаче не е толкова невинно, колкото смятате. Щом веднъж сте усетили потребността да потърсите нови варианти, значи нещо на досегашната ви длъжност не е наред. А тази мисъл продължава да се прокрадва все по-често и не можете да я овладеете, каквито и рационални доводи да си давате. Това е така, защото подсъзнанието ви вероятно се опитва да ви каже нещо, което не можете да си признаете директно. Колкото повече започнете да се замисляте за това, толкова по-голяма нужда имате от тази промяна. И вероятно за вас ще е най-добре да тръгнете именно в тази посока.

 

 

Свързани публикации