6 признака, че сте намерили най-доброто работно място за вас

6 признака, че сте намерили най-доброто работно място за вас

„Най-добро“ и „перфектно“ са много подвеждащи и дори фантастични изрази, що се отнася до работа. Защото всички добре знаем, че колкото и на място да се чувстваме на дадена позиция, в дадена компания, все пак има дни и периоди, в които всичко изглежда ужасно, мотивацията ни е ниска и нямаме търпение за уикенда. Това обаче е реалистичният поглед към работата – колкото и хубава да е тя, в даден момент със сигурност дотяга. Важно е обаче да можем да различаваме кога нещо генерално не е наред и трябва сериозно да се замислим за напускане, и кога е само моментно, докато през останалото време работата ви дава точно това, което искате. Ето няколко насоки:

  1. Продължавате да научавате нови неща

Един от най-силните индикатори за това, че сте на правилното място е възможността да научавате нови неща и да се развивате като професионалист. Това ще ви държи мотивирани, ще действа положително на резултатите ви, а и на самите вас като личност. Ако спрете да усещате, че се развивате като кадър, може би е време да се замислите дали не е време да потърсите нови перспективи.

  1. Имате добър баланс между работа и личен живот

Ако през работните си дни се чувствате добре и имате енергия след работа да се насладите на нещо, което е ценно за вас – време със семейството, приятелите, отдаване на хобита и т.н. – а уикендите ви не носят напрежението от изминалата седмица и притеснения за настоящата, значи имате късмета да сте на правилното място. Усещате ли, че се появяват признаци на прегаряне, а времето извън работа не ви позволява истинско откъсване и почивка, вероятно сте изправени пред проблем в зародиш, който не трябва да пренебрегвате.

  1. Не се ужасявате от мисълта, че отивате на работа

Напълно вярно е, че за никого не е по-приятно да отиде към офиса, отколкото да се наспи, да си остане у дома или да направи нещо друго, което му доставя удоволствие. Но както това е факт, истината е и това, че ако работата ви ужасява дотолкова, че да превръща неделя вечер и понеделник сутрин в периоди, които ви действат крайно потискащо и свиват стомаха ви на топка, значи някъде има сериозен проблем. Обратното – ако работната седмица не ви плаши, а се събуждате мотивирани и готови да се справите с това, което предстои, значи сте на прав път.

  1. Харесвате хората, с които работите

Помислете само колко много време прекарвате с колегите си – всъщност това е по-голямата част от съзнателните ви часове в рамките на седмицата. Затова е изключително важно да можете да оцените своето работно обкръжение. Нормално е (да не споменаваме, че не е задължително) да не харесвате всички или пък да нямате добър контакт с всеки, особено ако сте голям екип, но ако се чувствате в свои води, обградени от хора, които са от вашата порода, значи сте късметлии.

  1. Имате възможности за развитие

Ако от години сте „бетонирани“ на една позиция и не виждате как вашият мениджър или цялостните политики на компанията създават условия това да се промени, значи сте в задънена улица. Една добра професионална среда постоянна предоставя възможности за растеж вътре в самата й структура. Ако виждате, че това наистина е постижимо, а компанията насърчава устойчиво това развитие, значи пред вас стоят интересни върхове за покоряване.

  1. Имате добър шеф

Несъмнено един от най-важните фактори, който няма как да бъде пренебрегнат. Добрият шеф може да доведе една обикновена, дори скучна работа, до страхотен и вдъхновяващ опит. Лошият, от своя страна, може да превърне една работа-мечта в истински кошмар. Ефективните мениджъри мислят не само за успеха на компанията, но и за нейните служители и тяхното удовлетворение от това, което правят. Имате ли щастието да работите с такъв шеф,  вероятно мястото, на което сте, си заслужава.

Свързани публикации