6 признака, които вероятно не забелязвате, но всъщност показват, че сте успешни!

6 признака, които вероятно не забелязвате, но всъщност показват, че сте успешни!

Често имаме навика да се сравняваме с хора, които сякаш са постигнали много повече от нас и това ни кара да се чувстваме, така сякаш самите ние не сме кой знае колко успешни! Обикновено гледаме твърде нависоко и рядко осъзнаваме, че мащабите са различни. Това е един от основните проблеми на сравненията – винаги има една „по-голяма риба“. Винаги има някой, който е по-добър, умен, щастлив или с по-голямо финансово състояние. Затова най-добре спрете със съпоставянията – колкото и да са мотивиращи понякога – и обърнете внимание на обективните фактори, които ще ви покажат, че най-вероятно сте много по-успешни или щастливи, отколкото сте смятали. Ето какво имаме предвид:

  1. Имате достатъчно средства, които да инвестирате в това, което искате, а не само в това, което трябва

На мнозина, за съжаление, все още се налага да живеят ден за ден или от заплата до заплата, покривайки само най-наложителните си нужди, за да могат да изкарат месеца. Ако сте минали през тази ситуация и вече изкарвате достатъчно, за да можете да си позволите неща извън задължителните – например пътувания, почивки, нови придобивки за дома, дрехи и аксесоари и т.н. – значи сте постигнали финансова свобода. Ако не пълна – което е трудно – то поне известна, това несъмнено е индикатор за успех. Не забравяйте, че за много хора дори нова дреха или комплект учебници за новата учебна година на детето им са лукс!

  1. Имате близки приятели

Както знаем, не всичко се върти около парите. Щастието идва от хората, които ни обграждат. Скорошно проучване на Livescience показва, че в наши дни близките приятелства са станали крайно малко. От резултатите на анкетираните става ясно, че хората, на които могат да имат силно доверие и от които да очакват истинско разбиране, са намалели драстично последните 20 години. Затова, ако имате поне двама или трима близки приятели, бъдете радостни – това е друг лукс, който в съвременния ни свят очевидно става все по-рядък.

  1. Избирате сами обкръжението си

Всички ние сами избираме средата си. Дори да работим на място с лоши колеги и неприятен шеф, това отново зависи от нас – винаги можем да напуснем. Разбира се, много хора са притиснати от обстоятелствата и нямат друг избор. Други не се примиряват с такова обкръжение и не спират да търсят, докато не намерят правилното. Но ако вие усещате, че средата, в която се намирате в момента е точната за вас; че сте обградени от трудолюбиви, добри и всеотдайни хора, значи напълно успешно сте подбрали обкръжението си и сте постигнали комфорт. А това е голямо постижение!

  1. Виждате провала просто като „тренировка“

Повечето суперуспешни хора са се проваляли многократно. Нещо повече – проваляли са се много повече пъти от вас и именно затова са постигнали такъв главозамайващ напредък. Защото провалът е един от най-добрите учители. А тези, които са постигнали голям успех знаят това – убедени са, че това е естественият ход на нещата. Падане и ставане. Те не се оставят на загубите да ги демотивират, а ги използват като ценни поуки, които да помогнат по пътя им нагоре. Един вид тренировки, загрявки, преди истинското постижение. Ако сте се научили да виждате неуспехите по този начин, то несъмнено сте стигнали едно високо ниво във вашето развитие – лично и професионално.

  1. Не ламтите за признание

Да, може вие да сте свършили цялата работа – да сте избутали важен проект до край, да сте направили повече, отколкото е необходимо или се очаква от вас. С други думи – да сте истинският „виновник“ за някое важно постижение. И въпреки това да не търсите внимание за това – сами за себе си да се чувствате крайно удовлетворени от това, което сте свършили, и това усещане да ви е достатъчно. Моментът, в който нямате нужда, нито пък търсите признание от някого, означава че сте станали наистина успешни, постигнали сте мир със себе си и сте горди със своите качества.

  1. Имате цел

Успешните хора имат цел. А тя ги прави мотивирани, енергични, ентусиазирани и борбени. Те споделят тази своя страст с други, които също вдъхновява и тласка към върха. Ако имате такава цел, която ви кара да се будите всяка сутрин и ви захранва с гориво за целия ден, за цялата седмица, месец или година, значи сте постигнали нещо голямо. Без значение какво казват другите за него или дали ви носи добри пари – това е вашият собствен избор и желание и щом ги преследвате яростно, значи сте постигнали много. Живеете живота си по свой собствен начин и вървите по свой собствен път – какъв по-голям успех от това?

Свързани публикации