6 съвета за оптимално, стегнато и модерно CV

6 съвета за оптимално, стегнато и модерно CV

Днес CV-тата все повече започват да следват логиката на дизайна – пълна функционалност и максимална семплост. Или както гласи английският идиом  – “Less is more”. Много неща, които често добавяме към нашите автобиографии, са ненужни, не отговарят на стандартите и промените на пазара на труда. Или иначе казано – те са демоде, което вероятно е препъникамък по пътя към желаната от вас позиция. Ето какво ви предлагаме да премахнете:

  1. Махнете раздутите и празни фрази

За да звучи автобиографията по-напудрена и грабваща вниманието, често биват използвани изрази, които са претенциозни и крайно хиперболизирани. Този тип употреби на езика всъщност дразнят силно и далеч не разкриват реалния ви потенциал. Ако искате да се представите като „опитен експериментатор“ или „смел визионер“, нека това се случи чрез конкретни факти на неща, които сте направили, а не с фриволна употреба на помпозни думи.

  1. Дайте конкретни данни за контакт с вас

Т.е. – един телефонен номер и един имейл, на които винаги отговаряте и сте достъпни. Объркващо и натоварващо CV-то ви е да дадете всичките си възможни контакти – двата си имейла, номерата на домашния си телефон и на двете карти на мобилния апарат. Това е информация, която спокойно може да бъде редуцирана.

  1. Не включвайте информация, която би могла да предизвиква някакъв тип дискриминация

За съжаление е факт, че доста хора биха се повлияли от данни, които показват етническа, религиозна или политическа принадлежност. Постарайте се такъв тип лична информация да не прозира в резюмето ви, тъй като би могла да бъде възприета негативно и ненужно да навреди на шансовете ви за съответната позиция.

  1. Включете единствено информация, релевантна към позицията, за която кандидатствате

Отдавна вече не е задължително в своето CV да включвате всяка една длъжност, която някога сте заемали. Добавете само тези, които имат отношение към настоящата кандидатура – така те ще бъдат акценти сами по себе си и няма да се изгубят сред купища ненужна информация.

  1. Махнете уменията за работа с базисни компютърни програми

Истината е, че вече всеки очаква, че можете да работите с Microsoft Office пакета. Казано по друг начин, това е даденост, а не специално умение. Ако имате по-специални компетенции и умеете да използвате различни от базисния пакет софтуери, тогава единствено си заслужава това да бъде споменато.

  1. Старайте се CV-то да бъде с разумна дължина

Ако скоро сте завършили, не се притеснявайте да изготвите автобиография, която е една страница – повечето работодатели не очакват нещо повече. Ако имате по-богат опит, най-добрата дължина за автобиографията ви е две, максимум три страници. Важно е тези страници да не са една непрестанна стена от текст – използвайте кратки и конкретни изречения. Старайте се параграфите да са малки и да имате достатъчно празни и бели пространства, когато ги оформяте, за да покажете, че информацията, която давате, е добре подредена и стегната. Стените от текст отблъскват, избягвайте ги.

В настоящата динамична среда никой работодател няма време за „романи“ – колкото по-стегнато и конкретно е вашето CV, но заедно с това ясно заявяващо добрия ви опит, толкова по-голям е вашият шанс да заемете желаната позиция.

Свързани публикации